Business

Banker skruer op for gebyrerne, når du skal rejse

Danskere, der bruger betalingskort i udlandet, skal nu betale endnu højere gebyrer. I hvert fald hvis man er kunde i Danske Bank eller Jyske Bank.

Er du kunde i Danske Bank eller Jyske Bank, så bliver det endnu dyrere for dig at svinge dit Visa/dankort eller MasterCard, når du er ude at rejse.

Ifølge erhvervsmediet InsideBusiness har de to banker skruet op for gebyrerne, så det nu koster 50 procent mere at bruge betalingskortene inden for EU og 33 procent mere, når man bruger dankortet uden for EU.

Priserne lyder nu på, at man betaler 1,5 procent af varens pris, når man bruger sit betalingskort i EU. Og man betaler 2 procent af varens pris til banken, når man køber noget uden for EU, for eksempel i USA.

Gebyrerne ligger noget højere end hos Sydbank, Nykredit Bank og Nordea. Hvor det koster henholdsvis 1 og 1,5 pct. i Europa og resten af verden, når man betaler med kort i udlandet.

Finder nye indtjeningsmuligheder

Ifølge Jyske Bank har man sat gebyrerne op, fordi banken tjenere færre penge på andre ting.

- I en tid, hvor vi taber penge på at have penge stående, så må vi jo finde indtjeningsmuligheder andre steder, siger Katrine Bak Primdahl, der er ansvarlig for kort og betalinger i Jyske Bank, til InsideBusiness.

Hun peger på, at Jyske Bank hæver gebyrerne på betalingskort, fordi banken ser konkurrenterne gøre præcis det samme. Blandt andet i Danske Bank.

- Vi ser løbende på om vores prissætning er konkurrencedygtig i forhold til markedssituationen, og at priserne er passende forhold til vores omkostninger og den ønskede indtjening, lyder den skriftlige kommentar fra Danske Banks kommunikationsafdeling.

Bankerne har øjnet guldgrube

Og der kan være mange penge at hente for bankerne. Ifølge tal fra Nationalbanken så er værdien af de danske kortbetalinger steget med knap 90 procent i de seneste 6 år.

Med gebyrer omkring de 1,5 procent, kan de danske banker samlet tjene op mod en milliard kroner på kundernes forbrug i udlandet.

Men bankerne skal måske ikke glæde sig for tidligt. For ifølge seniorøkonom Troels Holmberg fra Forbrugerrådet Tænk, så er der særlige politiske bestemmelser på området for betalingskort. Danskerne har få alternativer til dankortet, og derfor skal danskerne beskyttes mod urimelige prisstigninger.

- Hvis det bare handler om, at bankerne bare skal tjene 50 procent mere, mener jeg ikke, at man skal acceptere det. Så må det være fordi, at deres omkostninger med valutavekslinger er steget med 50 procent, men det har jeg svært ved at se skulle være tilfældet, siger Troels Holmberg til InsideBusiness.