Business

Banker hæver kortgebyrer: Så meget koster det dig

Med prisstigninger på brugen af betalingskort fra Danske Bank og Jyske Bank, kan man hurtigt betale mange penge til bankerne, når man er ude at rejse.

De to banker Jyske Bank og Danske Bank har varslet prisstigninger på det, de kalder valutatillæg. Det er et gebyr, som bankerne tager for at omregne valuta, når man betaler med sit Visa/Dankort eller MasterCard i udlandet.  Og det betyder, at man nu skal betale endnu flere penge, når man bruger sit betalingskort i udlandet.

Tager man for eksempel på restaurant på Costa Del Sol i Spanien vil en middag for familien til 1000 kroner, koste dig 1015 kroner, fordi banken tager 15 kroner i vekselgebyr.

Tager du en middag i samme prisklasse i lande uden for EU som for eksempel USA, tager banken endnu mere – 20 kroner.

I begge tilfælde er det 5 kroner mere, end det kostede sidste år.

Gebyr på at hæve penge

Men pengestrømmen til bankerne stopper ikke her.

Skal man hæve penge i en hæveautomat i udlandet, koster det også penge. I de to banker koster det 30 kroner, hver gang man bruger en hæveautomat.

Det beløb bliver højere, hvis man hæver over 3.000 kroner. Så koster det 1 procent af beløbet.

Gebyrræset fortsætter

Når vi ser højere gebyrindtægter fra de danske banker, skyldes det blandt andet, at bankerne kæmper med meget lave renteniveauer. Indtægter fra renter udgør normalt en af grundstenene i bankforretningen, men i disse år er denne del af forretningen altså svær at få til at give overskud.

Derfor prøver de at finde nye måder at tjene penge på. Sidste år så vi det især med højere bidragssatser.

Og det er en udvikling, der kommer til at fortsætte, fortæller Morten Westergaard, der er i direktør i Mybanker, som følger prisudviklingen i den danske finanssektor.

- Bankerne vil i de kommende år hele tiden prøve at finde nye måder at tjene penge på. Det er noget, vi skal vænne os til, siger han.