Business

Han er manden, der har gjort Adidas 120 milliarder mere værd

På aktiemarkederne er der enorm tillid til den danske direktør Kasper Rørsted. Men der skulle bølgegang i USA til, før han blev en erhvervsstjerne.

Når dørene til Adidas' fitnesscenter åbner hver morgen kl. 6 i tyske Herzogenaurach, er det hovedsaglet rengøringsfolk, som er der. I træningscenteret er der dog også en enkelt dansker: Adidas-direktøren, Kasper Rørsted.

- Jeg tror på, at hvis man skal drive store organisationer, så skal man have en meget disciplineret og meget prioriteret hverdag. Og den starter kl. 6 hver morgen sammen med rengøringsfolkene, siger han til TV 2.

Har fordoblet værdien af Adidas

Selvom danskeren er i god form, er han en af de absolut tungeste danske navne i internationalt erhvervsliv, og allerede efter 5 måneder som direktør i sportsgiganten Adidas, imponerer han i virksomhedens hjemland, Tyskland.

Siden det i januar sidste år blev officielt, at Kasper Rørsted skulle være øverste direktør i Adidas, er værdien af selskabet steget med mere end 120 milliarder kroner – næsten en fordobling.

Og med rekord på rekord i Adidas' første årsregnskab med Kasper Rørsted for bordenden, har han sat barren højt for sin fremtid i virksomheden.

Forventningerne er skruet i vejret

Kasper Rørsted har kun været i direktør i virksomheden siden oktober, og derfor skal en stor del af æren for det seneste regnskab tilskrives den tidligere Adidias-direktør, Herbert Hainer.

Kasper Rørsted - Blå bog1

  • Født i Aarhus 1962
  • Uddannet civiløkonom i 1985
  • Ansat i blandt andet Oracle og Compaq fra 1986 til 2002
  • Managing director i Hewlett-Packard (nu HP) fra 2002 til 2004
  • Medlem af koncerndirektionen i Henkel i Düsseldorf fra 2005 til 2008
  • Adm. direktør i Henkel fra 2008 til 2016
  • Adm. direktør i Adidas siden 2016
  • Medlem af bestyrelsen i Anheuser-Busch InBev (verdens største bryggeri), Danfoss og Bertelsmann AG
  • Gift og har fire børn

Men danskeren har med dagens regnskab alligevel skruet forventningerne op til, hvordan det kommer til at gå sportsgiganten i de kommende år, og det er investorerne altså vilde.

- Han vil eksekvere den strategi, der var lagt fast, i et endnu højere tempo, end der egentlig var lagt op til, siger Børsens chefredaktør Niels Lunde.

Har bevist sig i Tyskland

Kasper Rørsted har allerede sat sit aftryk på tysk erhvervsliv med sin fortid som topchef i den tyske industrigigant, Henkel, der tæller 50.000 ansatte. Her han gjort indtryk ved at holde fast i sine strategier, når de først lå på plads, forklarer Niels Lunde.

- I krisen mellem Ukraine og Rusland trak mange virksomheder sig ud og blev forsigtige. Men her holdt Rørsted fast i planer om at opbygge nye fabrikker i Rusland.

Ifølge Jørgen Mads Clausen, der sidder i bestyrelse med Kasper Rørsted i den danske industrikoncern Danfoss, er det heller ikke tilfældigt, at Adidas-chefen hidtil har haft stor succes i Tyskland.

- Det er markant, at skandinavisk lederstil virker godt i Tyskland, siger han.

Kasper Rørsted skal nok blive en succes i Adidas. Sådan lyder det fra Jørgen Mads Clausen, der er formand for den danske industrivirksomhed Danfoss, og som sidder i bestyrelse med Kasper Rørsted.

Fra lokumrenser til topdirektør

Adidas-direktørens lange imponerende CV har osgså rummet mere beskedne job, for eksempel i studietiden.

- Jeg gjorde lokummer rene, og det var mere end bare et par dage, men til gengæld var det forholdsvis velbetalt, har Kasper Rørsted sagt til den tyske karriereportal karriere.de.

Efter endt studietid, gik turen snart til USA og amerikanske IT-virksomheder.

 

Fyret efter svage resultater i Hewlett Packard

I USA har han blandt andet arbejdet i IT-virksomhederne Compaq, Oracle og Hewlett-Packard. I den sidstnævnte virksomhed var han vicepræsident med ansvar for Europa i starten af 00’erne – med blandet succes.

Efter to år blev han fyret efter svage resultater i virksomheden.

Ledelsesbeslutninger har kostet os, og vi laver derfor omgående ændringer i ledelsen

Daværende topdirektør i Hewlett-Packard, Carly Fiorina, efter sin fyring af Kasper Rørsted

Fyresedlen kom med en offentlig lussing fra Hewlett-Packards øverste chef, Carly Fiorina.

Den europæiske forretning havde ledelsesmæssige problemer, mente hun.

- Ledelsesbeslutninger har kostet os, og vi laver derfor omgående ændringer i ledelsen, sagde Carly Fiorina ifølge TechNewsWorld på et conference call i forbindelse med fyringen.

- Han måler alt

Ifølge Niels Lunde har Kasper Rørsted dog lært meget i USA.

- Han måler alt. Alt hvad man kan måle i virksomheden om, hvordan de enkelte medarbejdere og ledere præsterer i hverdagen, og så forfremmer han sine folk ud fra det og afskediger folk ud fra det.

Udfordringen bliver USA

Og det er faktisk også i USA, at den danske erhvervskanon står over for de største udfordringer.

- Adidas har problemer i USA i forhold til Nike. Og hans største enkeltudfordring bliver at vinde markedsandele i USA over for Nike, siger Niels Lunde.

Du kan se hele interviewet med Kasper Rørsted i videoen her:

Her kan du se det fulde TV 2-interview med en af de højstrangerede danskere i internationalt erhvervsliv: Kasper Rørsted, der er direktør i Adidas