Hemmeligt program hjælper Uber-chauffører mod 'fjenderne'

Uber løber om hjørner med myndigheder og rivaler verden over med programmet Greyball. Det fungerer rigtig godt, siger dansk chauffør.

Opdateret 15.30 med kommentar fra Uber.

Greyball.

Det er navnet på det program, som den fremadstormende taxi-app Uber i al hemmelighed har brugt for at holde fjender og ikke mindst myndigheder stangen.

Systemet renser de uheldige elementer fra

Per Jakobsen, Uber-chauffør

Det skriver New York Times, og en dansk Uber-chauffør bekræfter eksistensen af den snedige anordning.

- Det kan sortere chikane fra. Det fungerer rigtig godt, siger Per Jakobsen, som fortæller, at han repræsenterer et netværk af over 100 chauffører.

Viser falsk app

Greyball er et værktøj i programmet 'Violation of Service', som Uber ifølge New York Times har brugt til at løbe om hjørner med myndigheder verden over.

Blandt andet har Greyball tilsyneladende været i stand til at identificere og annullere ture med 'fjendtlige elementer' som eksempelvis politibetjente på jagt efter Uber i forbindelse med en razzia.

Programmet afviser ture til falske brugere, der overtræder vores retningslinjer

Talsperson, Uber

Udover annulleringen af turene blev de 'fjendtlige brugere' præsenteret for en falsk version af Uber-appen med fiktive biler.

Videoen herunder viser, hvordan repræsentanter fra byen Portland i Californien forgæves forsøgte at få en Uber-tur, efter at Uber i december 2014 lancerede tjenesten uden byens tilladelse.

Chauffør: Det hjalp i Danmark

I Danmark har tjenesten været hyppigt brugt, siger Per Jakobsen, der afviser, at Greyball har været brugt til overvågning af politibetjente og lignende i Danmark.

- Da Uber startede, bestilte mange taxachauffører Uber og annullerede derefter ordren, siger han.

- Der satte man Greyball i gang og fik deaktiveret en masse taxichauffører. Det hjalp. På den måde er det antiluftskyts.

Renser for uønskede elementer

Per Jakobsen fortæller, at han engang oplevede en masse bestillinger fra Trekroner-fortet i Københavns Havn. Det gav ifølge ham ingen mening, og der hjalp Greyball med at annullere ordrerne.

- Systemet renser de uheldige elementer fra. De bliver aldrig præsenteret for chaufførerne.

Overvåger dig efter turen er slut

Som chauffør er Per Jakobsen glad for Greyball, men han er betænkelig som privatperson, fordi programmet er baseret på omfattende overvågning af brugerne, også efter at turen er slut.

I december kunne DR fortælle, at Uber overvåger brugerne i fem minutter, efter at din tur er slut, og det er tids nok til, at Greyball kan gøre sit arbejde ved at kortlægge din digitale færd.

- Det er betænkeligt bestemt, siger Per Jakobsen.

Uber: Vi afviser falske brugere

TV 2 har været i kontakt med Ubers presseafdeling i Danmark, som har henvist til den internationale afdeling, der i en mail bekræfter programmets eksistens.

- Programmet afviser ture til falske brugere, der overtræder vores retningslinjer - hvad end det er folk, der vil ramme vores chauffører fysisk, konkurrenter der vil ramme vores drift eller modstandere, som arbejder under dække med embedsmænd på hemmelige 'operationer' (stings, red.), der har til formål at lokke chauffører i en fælde, lyder det.