Business

Boeing føler sig sværtet til af Danmark: - Vi risikerer at tabe ordrer på det

Det koster dyrt på Boeings renommé, at Danmark sidste år fravalgte deres kampfly. Det mener flyproducenten selv.

Danmark har sværtet flyproducenten Boeings omdømme til.

Sådan lyder det nu fra en af selskabets øverste direktører, vicedirektør Tom Bell, efter det i går kom frem, at Boeing sagsøger den danske stat.

Danmark fravalgte sidste år flyproducentens kampfly til fordel for en bestilling af ærkerivalen Lockheed Martins F35-fly.

Og det har givet så kraftige flænger i flyselskabets renommé, at virksomhedens vicedirektør frygter, at det kan komme til at koste fremtidige ordrer for Boeing.

Fejlagtige oplysninger

Han mener, at danskerne har fået forkerte oplysninger om omkostningerne ved at vælge hans Superhornet-fly.

- Vi har ikke et problem med valget af Lockheed Martins F35-fly. Der har dog i offentligheden været, hvad vi ser som fejlagtige oplysninger om, hvorfor valget faldt ud, som det gjorde. Men også om hvilke evner Superhornet-flyet har, og hvad prisen for flyet er, fortæller vicedirektør i Boeing, Tom Bell.

Med andre ord mener Boeing, at de har været udsat for uretmæssig konkurrence.

Dialogen med Danmark stoppede

I det offentlige materiale fra udbudsrunden om, hvem der skulle have ordren på 20 milliarder kroner, var Boeings fly betydeligt dyrere end Lockheed Martins. Men det er en pris, flyproducenten ikke selv genkender.

- I 10 år har vi ført kampagne her i Danmark og talt om Superhornets evner i en dansk kontekst. Vi havde det godt med åbenheden og den offentlige debat om, hvilket fly man skulle vælge. Men da beslutningen blev truffet i juni sidste år, udtrykte vi vores skuffelse om baggrunden for beslutningen. Men siden da er dialogen stoppet, og vi føler os nu nødt til at gå rettens vej, fortæller Tom Bell.

Mister nye kunder

Boeing forsøger i øjeblikket at vinde udbud i lande som Canada og Indien, og her har den danske prissætning ifølge flyproducenten også indflydelse.

- Der er publiceret fakta (i forbindelse med valget af fly, red.), som, vi mener, er fejlagtige. Vores kunder kigger på vores produkt, og så kigger de på de offentlige data fra den danske beslutning, og det sår tvivl om, hvorfor de skal købe vores produkt. Danmark er en nation, der er velrespekteret rundt omkring i verden.

Tom Bell understreger dog, at man ikke forventer, at beslutningen bliver omstødt.