Business

Novo-kronprins siger op: Jeg er kæmpe skuffet

Jeg var klar til at blive og kæmpe videre for Novo, men trangen til at sidde for bordenden er større, end jeg havde forventet, siger Jakob Riis.

Mange troede, at han skulle overtage chefstolen i Danmarks største virksomhed, Novo Nordisk, efter Lars Rebien Sørensen. Ikke mindst ham selv.

Men sådan blev det ikke for Jakob Riis. I stedet blev det Lars Fruergaard Jørgensen, der i dag er administrerende direktør hos diabeteskæmpen. Og det er ifølge Riis selv en af de væsentligste grunde til, at han nu vælger at forlade virksomheden.

- Jeg havde brugt et par år på at forberede mig på, at jeg kunne blive den næste CEO i Novo, så jeg var da kæmpe skuffet, siger Jakob Riis til TV2 Business.

- Jeg var dog indstillet på, at jeg ville blive og tage en tørn mere for Novo i USA. Men den seneste tid har jeg kunnet mærke, at jeg ikke har kunnet dæmpe trangen til at være nummer et, siger Jakob Riis.

Ny direktør i Falck

Mindre end 24 timer efter at Jakob Riis meddelte Novo Nordisks administrerende direktør, Lars Fruergaard, at han ønsker at forlade Novo Nordisk, kom det onsdag formiddag frem, at Jakob Riis skal være ny administrerende direktør i Falck. 

Jakob Riis kommer dermed til at sidde for bordenden i en virksomhed, der ligesom Novo Nordisk beskæftiger sig med sundhedsområdet og opererer internationalt, men også i en virksomhed, der er betydeligt mindre end Novo Nordisk. Falck omsætter for knap 20 milliarder kroner, mens Novo Nordisk omsætter for mere end 100 milliarder kroner.

Kort karriere i USA

Jakob Riis har siden 1. september haft ansvaret for Novo Nordisks problemramte forretning i USA.

Det job overtog han i forbindelse med en større ledelsesrokade, da Lars Rebien stoppede som topchef. 

Jakob Riis har dermed de seneste fem måneder haft ansvaret for at få styr på det besværlige amerikanske marked, der det seneste år har presset Novo hårdt.

Novo Nordisk blev sidste år bundprop i C20. Prispres på det amerikanske marked førte til nedjustering af forventningerne halvvejs gennem 2016, og det fik investorerne til at smide aktien.

Novo-aktien har ellers i en årrække været en af de allerbedste danske aktier, og væksten - og det har afspejlet sig direkte i aktiekursen - har især været drevet af USA. Men sådan er det altså ikke længere.