Lavere rentefradrag: Så dyrt bliver det for dig

Reduceres rentefradraget med 5 procent, kommer det til at koste boligejerne dyrt – især førstegangskøberne og køberne i de dyre områder bliver ramt.

Hvis regeringens boligpakke skal blive en realitet, skal boligejerne også spæde til.

Derfor lægges der op til, at rentefradraget bliver reduceret med fem procent, og det er bestemt ikke gratis for boligejerne - og jo højere gæld, des højere bliver ekstraregningen.

- Derfor vil det gå hårdest ud over førstegangskøberne og boligejerne i de dyre områder, der har en stor gæld og derfor rammes relativt hårdere, hvis rentefradraget sættes ned, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit til TV 2 Business.

Hun forudser også, at et lavere rentefradrag vil sætte sig direkte i boligpriserne.

- Der er ingen tvivl om, at det vil presse boligpriserne ned. Så selv boligejere med en lille eller slet ingen gæld kan blive påvirket, da de må indstille sig på at få en lavere pris på deres bolig, den dag de skal ud at sælge den, siger Lise Nytoft Bergmann til TV 2 Business.

Så dyrt bliver det

Skylder man 1 million kroner i sin bolig, vil en reduktion af rentefradraget på 5 procent betyde, at man årligt kommer til at sidde med en ekstraregning på 1.790 kroner.

Selvom det er et beløb, der kan mærkes hos de fleste, er det peanuts i forhold til, hvad det vil koste boligejere med de dyre boliger.

Skylder man 3 millioner kroner i sin bolig, vil ekstraregningen lyde på 5,540 kroner, mens den løber op i 12.800 kroner, hvis man skylder 6 millioner kroner i sin bolig. Det viser beregninger fra Nordea Kredit.

Rentefradraget skal ned

Regeringens forslag går ud på at reducere rentefradraget med 5 procentpoint i perioden 2021-2024. Bliver forslaget vedtaget, vil fradragsværdien for renteudgifter under 50.000 kroner for singler og 100.000 kroner for par blive beskåret fra 33,6 procent i dag til 28,6 procent i 2024.

For renteudgifter på over den grænse, er det allerede vedtaget, at rentefradraget reduceres fra de nuværende 27,6 procent til 25,6 procent i 2019. Bliver regeringens forslag vedtaget vil rentefradraget blive beskåret yderligere til 20,6 procent i 2024.

Kan få flere til at vælge lån med variabel rente

Mens politikerne og realkreditselskaberne i flere år har kæmpet for at få flere boligejere til at vælge lån med fast rente, kan forslaget få den stikmodsatte effekt – nemlig at endnu flere vil vælge lån med variabel rente.

- Jeg vil tro, at færre vil vælge lån med fast rente, særligt i de dyre områder, siger Lise Nytoft Bergmann.

Hvis rentefradraget reduceres vil det nemlig give de variabelt forrentede lån, hvor renten er markant lavere end på de fastforrentede lån en fordel, da renteudgiften her er lavere.

- Omvendt vil flere nok vælge at afdrage på deres lån, da det bliver dyrere at servicere gælden, hvis rentefradraget reduceres, siger Lise Nytoft Bergmann.