Business

Kommentator: Måske Stadil skulle have holdt sin mund

Erhvervskommentator mener, at Christian Stadils troværdighed er under gevaldigt pres efter hårde anklager mod bortvist Hummel-direktør.

Christian Stadil er en respekteret og populær erhvervsmand, der er blevet kendt for en moderne og forholdsvis blød ledelsesfilosofi.

Han er medforfatter til bogen ”Company Karma”, som bygger på samtaler mellem ham og ledelseseksperten Steen Hildebrandt, hvor Christian Stadil prædiker, at der er brug for en ny form for ledelse, bl.a. fordi den nye, unge generation af medarbejdere bliver motiverede af andre ting end den ældre generation.

Men Christian Stadils troværdighed er under pres, lyder vurderingen fra den erfarne erhvervskommentator Jens Christian Hansen fra Berlingske Business.

Hårde anklager fra Stadil

Årsagen er, at Christian Stadil for 11 dage siden bortviste den administrerende direktør i Hummel gennem 22 år, Søren Schriver, og det var en bortvisning, der blev fulgt af hårde anklager fra bestyrelsesformanden i selskabet – som er netop Christian Stadil.

- For to dage siden modtog jeg dokumentation for, at der i vores tyrkiske selskab er foretaget dispositioner, som ikke alene er groft illoyale, men som samtidig er i klar modstrid med selskabets interesser, lød det fra Christian Stadil i forbindelse med bortvisningen af Hummel-direktøren.

Efterfølgende meldte Søren Schriver kortfattet ud i flere medier, at han ikke vidste, hvad det var for konkrete handlinger han var blevet bortvist for.

Det medførte yderligere kommentarer fra Christian Stadil, der til JP’s erhvervsmedie finans.dk sagde følgende:

-Jeg kunne komme med langt større kanoner og konkret bevisførelse, men vil helst undgå det. Jeg har vendt og drejet det de seneste dage for at finde den mindste flig, der kunne have været medvirken til at undgå denne udvikling. Men desværre er den der ikke. Nu skal Hummel, som har meget potentiale, videre, og det vil jeg gerne fokusere på.

Kommentator: Kritik falder til jorden

Og netop Stadils hårde fremfærd overfor den bortviste og fyrede direktør vækker kritik fra erhvervskommentator Jens Christian Hansen.

- Når Stadil ikke vil gå nærmere i detaljer, så skulle han måske have holdt mund indtil han havde noget mere beviseligt, siger Jens Christian Hansen til TV 2 Business.

Men kan Søren Schriver ikke bare stille sig frem og give hans version af tingene?

- Hvad skal han forsvare sig imod? Stadil er jo ude med de store kanoner uden at sige præcist, hvad det er (Søren Schriver har gjort af uregelmæssigheder Red.), siger Berlingske-kommentatoren.

Og hvad betyder det her for Stadil, han har et image som en blød leder der prædiker god karma?

- Det falder lidt til jorden. Fair nok at han er blevet rigtig skuffet, men så må han holde sin mund, indtil han har nogle fakta, eller han må komme ud med konkrete ting. Det her efterlader ikke en med et indtryk af god karma-ledelse, siger Jens Christian Hansen og tilføjer:

- Økonomisk vil det nok ikke betyde det store for Christian Stadil, men det ved vi ikke endnu. Men man kan bare sige, at når Christian Stadil næste gang kommer med sine store ledelsesfilosofier, så trækker man lidt på smilebåndet, fordi det ikke holder i virkelighedens verden.

Den vigtigste learning er, at du sætter den følelsesmæssige tone i en organisation. Og hvis man først erkender det, så skal man bruge det aktivt.

Christian Stadil, bestyrelsesformand i Hummel

Christian Stadil er en kendt person fra medierne, hvor han i utallige interviews har stillet op og fortalt om sit syn på ledelse. I et interview med forkant sagde han bl.a. følgende om sit syn på ledelse.

- Mange ledere kommer ind med korslagte arme og er sådan lidt småarrogante, og så forventer de, at deres medarbejdere bare skal være fuldstændig motiverede og inspirerede. Glem det. Den vigtigste learning er, at du sætter den følelsesmæssige tone i en organisation. Og hvis man først erkender det, så skal man bruge det aktivt. Det gør jeg selv. Jeg kan også have en dårlig dag, men så prøver jeg virkelig at signalere, at jeg er lidt nede. Så er jeg åben omkring det og siger "Hør guys, jeg er ikke helt på beatet i dag, kender I ikke det?...hvad med jer?...og jeg skal lige have noget energi", forklarer Stadil i interviewet.

Anklager kan ende i retssag

Fra juridisk side er der også løftede pegefingre til Christian Stadil fra flere eksperter i ansættelsesret og direktør-kontrakter, som TV 2 Business har talt med.

De kalder samstemmende sagen for ”højest usædvanlig”. Men de hæfter sig mest af alt ved, at den nu bortviste og fyrede direktør Søren Schriver står i en situation, hvor han ikke kan forsvare sig mod de anklager, som er blevet fremført mod ham.

Og det kan føre til, at kanonerne ender med at blive vendt mod Christian Stadil selv, lyder en vurdering.

Beskyldningerne fra Christian Stadil er af sådan en karakter, at det i sidste ende kan ende med en retssag. Det forklarer advokat Arvid Andersen, der selv har siddet med den type sager.

”På den længere bane kan Søren Schriver (Den fyrede Hummel-direktør, red.) vælge at anlægge et injuriesøgsmål, hvis der er grund for det. Og et civilt søgsmål for at få opfyldt sin kontrakt med Hummel. Processuelt vil der så komme dokumentation på bordet for de beskyldninger, som man (Hummel red.) mener, at man har,” lyder vurderingen fra advokat Arvid Andersen fra SJ Law.

Hverken Christian Stadil eller Søren Schriver ønsker at stille op til interview, men i en sms til TV 2 BUSINESS skriver Christian Stadil, at Søren Schriver ikke har fået mundkurv på, og at han forventer, at der vil gå yderligere et par uger før advokatundersøgelsen omkring de påståede illoyale forhold i Tyrkiet er undersøgt til bunds.