Business

830 fyret i vindmøllebranchen på tre måneder

Trods fremragende regnskaber hos vindmøllegiganterne herhjemme har vinteren været præget af fyringer.

Vestas tjente 7,1 milliarder korner sidste år. Men i november fyrede virksomheden 350 medarbejdere på vingefabrikken i Lem i Vestjylland.

I går kom turen så til en vingefabrik i Midtjylland. Siemens Wind Power lukker sin vingefabrik i Engesvang og dermed bliver 430 vindemøllearbejdere overflødige.

- Der er en større efterspørgsel på længere vinger. Og de længere vinger kan ikke produceres i Engesvang, sagde Michael Hannibal, administrerende direktør i Siemens Wind Power i går til TV 2.

Siemens Wind Power landede i sidste års regnskab et resultat på 976 millioner kroner og I januar røg 150 medarbejdere på Siemens Wind Powers vingefabrik i Aalborg.

- Det er vi rigtigt trætte af. Det er ufatteligt trist at 430 medarbejdere nu mister jobbet. Det er kommet voldsomt pludseligt.

Torben Andersen, formand, Industrigruppen, 3F Midtjylland

Dermed har 830 medarbejdere måtte vinke farvel til vingeproduktionen herhjemme siden januar.

Skyldes konsolidering

Det kan virke underligt, at virksomheder, der tjener milliader, bliver nødt til at fyre. Men ifølge Jan Hyllebjerg er det en helt naturlig udvikling.

- De fyrer for at konsolidere deres virksomheder, og det gør man ved at skære omkostningerne ned, siger Jan Hyllebjerg.

Ifølge ham skyldes det, at den globale konkurrence på vindmarkedet er blevet benhård.

- Prisen på havvind er faldet med cirka 40 procent de sensete to år. Vi ser konsolideringen, fordi konkurrencen er så voldsom, forklarer han om Siemens Wind Power, der har hovedfokus på havvindmøller.

130-160 3F’ere uden job

Det er endnu ikke meldt ud, hvornår fabrikken i Engesvang endeligt skal lukke. I næste uge går forhandlingerne mellem de faglige organisationer og ledelsen i gang.

Fagforeningen 3F Midtjylland organiserer mellem 130-160 medarbejdere på fabrikken. Så for formanden af Industrigruppen, Torben Andersen, var i går en dårlig dag.

- Det er vi rigtigt trætte af. Det er ufatteligt trist at 430 medarbejdere nu mister jobbet, siger Torben Andersen.

- Det er kommet voldsomt pludseligt, fortsætter han.

Midtjylland er Industrijylland

Men selvom 430 er mange arbejdspladser er Torben Andersen alligevel fortrøstningsfuld på sine medlemmers vegne.

- Det midtjyske område er jo et industriområde. SÅ det vi være muligt for de fleste at finde arbejde med noget lignende, siger han.

- Men det bliver ikke fra den ene dag til den anden.

Også Jan Hyllebjerg mener, at der er grund til at være optimist for de medarbejdere, der snart mister jobbet.

- Hvis vi sørger for, at rammerne er i orden i Danmark, er jeg sikker på, at der i fremtiden også er virksomheder, der vil ansætte i Danmark.

Helt konkret peger han på, at medarbejderne skal søge ud i værdikæden. For til vindmølleproduktion hører et hav af underleverandører.