Business

Selskab omsatte for under 50 millioner – chef kræver bonus på 30 millioner

Konkursramte Hesalight i Roskilde nåede kun at få under 50 millioner kroner ind i omsætning. Samtidig kræver direktøren bonus på 30 millioner

Konkursen i LED-producenten Hesalight har fået skeletterne til at vælte frem fra skabet, og nu er der igen opsigtsvækkende nyt i konkursskandalen.

En gennemgang udført af revisionshuset EY af konkursboets reelle kundeomsætning viser indbetalinger på mindre end 50 millioner kroner i de sidste to år af virksomhedens levetid. 

Det kan holdes op mod den bonus, som selskabets stifter og direktør Lars Nørholt kræver, og som foreløbigt lyder på lige under 30 millioner kroner.

Gik konkurs efter kæmpelån

Hesalight modtog i december 2014 første del af et stort lån fra en investorkreds bestående af blandt andre Pensiondanmark og Pensam.

Omfattende problemer hos lysproducenten, der blandt andet brystede sig af store nøglekunder som Mærsk og Novo Nordisk uden at have dem, fik senere investorerne til at kræve deres penge tilbage, og i november 2016 blev selskabet erklæret konkurs.

Den meget begrænsede omsætning fremgår af begæringen af Lars Nørholts personlige konkurs samt de supplerende oplysninger, som advokat og kurator for Hesalight-boet tidligere på måneden fremlagde for Skifteretten i Roskilde.

Dermed æder direktørens påståede bonuskrav langt størstedelen af de omsætningskroner, der rent faktisk kom ind i kassen hos Hesalight fra salg af LED-lys til kunderne.

Hesalight-direktør: Det var vores model

I en SMS til TV 2 forklarer Lars Nørholt den opgjorte omsætningskasse på mindre end 50 millioner kroner med selskabets finansieringsmodel - en model, som Erhvervsstyrelsen underkendte på grund af indtægtsførte avancer fra salg af produkter, før selve leveringen var sket.

Hesalights kunder skulle afbetale over en årrække, baseret på kundens estimerede besparelse  ved at skifte lyskilder. 

Lars Nørholt opstiller som eksempel, at hvis en kunde skulle investere 100.000 kroner og så sparede 20.000 om året, så fik kunden fem års finansiering til at afdrage. 

- Det betyder, at mange kunder måske kun havde betalt for 12 eller seks måneder - i eksemplet måske kun 10.000 kroner. Bonus for samtlige ansatte og agenter blev beregnet af de 100.000 kroner. Det kan man synes er forkert, men det har altid været kendt, skriver Lars Nørholt til TV 2.

Ændret dato på bonuskontrakt i 11. time

Den klækkelige millionbonus til direktøren er opstillet ud fra en omsætning, der aldrig viste sig, og som blev underkendt i regnskabsførelsen. Hesalight nåede nemlig ikke at tjene penge og levede derfor knap to år af det store obligationslån fra Pensiondanmark, Pensam, Danske Capital og Ikea.

Det er ikke kun bonussens størrelse, der vækker opsigt. I sidste uge afviste Skifteretten direktørkontrakten med bonuskravet. Kurator fik rettens ord for, at Lars Nørholt har forfalsket sin kontrakt ved at datere den til 2012, selvom den var hastefabrikeret i september 2016 – to måneder før Hesalights konkurs. 

Bonuskriterie undrer ekspert

Der er flere ting galt med bonuskravet, mener professor Per Nikolaj Bukh fra Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet.

Professoren kalder det 'helt galt' at stå med et bonuskrav, der kan ende med at udgøre hele omsætningen, og så er han kritisk over for en bonusordning, der er baseret på omsætning og størrelsen af et kapitalindskud.

- Det er et meget usædvanligt bonuskriterie. Normalt bliver det holdt op mod indtjeningen og ikke omsætningen. Og så har jeg aldrig hørt om, at en bonus er hængt op på et obligationslån, siger Per Nikolaj Bukh.

Direktøren-kontrakten berettigede Lars Nørholt til 2,5 procent af den estimerede omsætning, og samtidig 2 procent af de 585 millioner kroner, som lysproducenten for to år siden lånte af investorkredsen i form af et obligationslån.

Bør have nødbremse for bonus

I kurators bevisførelse for den uægte datering på bonuskontrakten er der ikke underskrifter eller samtykke fra bestyrelsen i lysproducenten. Havde bestyrelsen stået bag direktørkontrakten, burde den ifølge Per Nikolaj Bukh have garderet sig mod at være tvunget til at udbetale bonus, når der opstår åbenlyse problemer i en forretning, som der gjorde i Hesalight.

- Sker der store tab eller usædvanlige hændelser, så vil bestyrelsen ofte forbeholde sig retten til at suspendere en bonus. Det er også, selvom kriterierne for bonussen faktisk er opfyldt, siger professoren.

Voksende millionkrav udløste konkurs

Kurator Henrik Selchau Poulsen fra advokathuset Bruun & Hjejle har over for Skifteretten ind til videre opstillet et krav på 50 millioner kroner til Lars Nørholt for at have overført penge fra Hesalight til egne forretninger - heriblandt luksusejendom på Mallorca, som tidligere beskrevet i Børsen.

Dermed lyder anklagen, at Nørholt uretmæssigt har taget, hvad der svarer til minimum hele Hesalights omsætning siden kapitalindskuddet i 2014. Oveni kommer forsøget på at få millionbonussen.

Sagen ser ikke ud til at stoppe med Skifteretten. I hvert fald insisterer Lars Nørholt sammen med sin advokat Henrik Sanders, at Skifteretten ikke magter kompleksiteten i hans konkurssag og forsøger dermed at få sagen videre i højere retsinstanser.

Overførte 12 millioner til egen konto

Ud over et bonuskrav på 17,7 millioner kroner har Lars Nørholt hævet 12 bonusmillioner hos Hesalight til sin personlige konto i Nykredit, som Børsen beskrev tirsdag.

Efter konkursen i november har kurator sat EY til at gå alle overførsler fra Hesalight igennem, og det er her, udbetalingen af de 12 millioner kroner til Nørholt personligt er dukket op.

Adgangen til Hesalights konti har gjort det muligt for EY at opgøre alle omsætningskroner, der faktisk er rullet ind hos lysproducenten.

Børsen fortalte tirsdag, at den afviste direktørkontrakt i Skifteretten giver Lars Nørholt ret til en bonus på 24 millioner kroner, hvoraf virksomhedsstifteren hævede halvdelen med det samme.