Business

Ny overenskomst er på plads for 230.000 ansatte i industrien - her er detaljerne

Der er søndag formiddag indgået forlig om en ny overenskomst på industriens område.

Efter et døgns uafbrudte slutspurtsforhandlinger ligger en ny overensomstaftale klar for lønmedarbejdere på industriområdet.

Det oplyser CO-Industri og Dansk Industri, DI, der præsenterer indholdet i Industriens Hus i København søndag eftermiddag.

- Det har været hårde forhandlinger. Men jeg synes, det er lykkedes os at lande en god aftale for begge parter. Blandt andet har vi aftalt bedre rammer for, at virksomheder og medarbejdere lokalt kan tilrettelægge arbejdstiden efter netop deres behov, siger administrerende direktør i DI, Karsten Dybvad.

Historisk uddannelsesløft 

Efter- og videreuddannelse er et afgørende element i den nye aftale. Industrien sætter i den kommende overenskomstperiode 200 millioner kroner af til et uddannelsesløft af medarbejderne. Et løft, der ifølge parterne ikke er set lignende før.

- Det bliver et historisk løft, som skal flytte hele uddannelsesniveauet på de danske industriarbejdspladser, hvilket er helt afgørende for Danmarks fremtid. Den teknologiske udvikling på industriarbejdspladserne kræver et væsentligt kompetenceløft. Med denne aftale sikrer vi trygheden og fremtiden for vores medlemmers beskæftigelse, siger formand for CO-Industri, Claus Jensen.

TV 2's reporter på stedet, finanskommentator Ole Krohn, oplyser, at aftalens varighed bliver på tre år, og at den vil løbe frem til 1. marts 2020.

- Parterne har blandt andet forhandlet om, hvorvidt overenskomsten skulle vare tre eller to år. Lønmodtagerne ville kun gå op til tre år, hvis der kom økonomiske goder på bordet, siger Ole Krohn.

Mindstebetalingen stiger 

Og det, vurderer han, er der kommet. På bundlinjen vil mindstebetalingssatserne stige fra et beløb, der er i dag ligger på 113 kroner i timen til 119 kroner i 2019.

Aftalen omfatter desuden en lang række forbedringer, blandt andet:

  • Fuld løn under forældreorlov
  • Bedre forhold for vikarer
  • Indførelse af to børneomsorgsdage
  • Udvidet mulighed for at holde fri ved barns sygdom
  • Ret til seniorordning i op til 32 dage om året

Finanskommentator Ole Krohn vurderer umiddelbart, at Dansk Industris Karsten Dybvad har måtte til lommerne, da det ligner en forholdsvis dyr overenskomst.

- Det skyldes blandt andet, at økonomien i dag er bedre end den var for tre år siden, samtidig med at det er et arbejdsområde, der mangler arbejdskraft, siger Ole Krohn.

Omfatter 230.000 ansatte i industrien

Overenskomsten mellem Dansk Industri og CO-industri omfatter cirka 230.000 ansatte i industrien og ventes at sætte rammerne for de øvrige overenskomster.

De store grupper i forårets overenskomstforhandlinger er ud over industrien byggeriet med 110.000 beskæftigede, transportsektoren med 80.000, finans med 64.000 og handel og service med 45.000 beskæftigede.

Parterne i industrien har forhandlet om en ny overenskomstaftale siden 4. januar.

Se flere detaljer i overenskomstaftalen her.