KMD får kniven på struben - kommuner kræver forlig om tre uger
Når februar er omme, skal KMD være klar til et forlig med de rasende kommuner, der ind til videre har betalt over en milliard kroner i ventetid.
Det er slut med snak uden handling.
Efter at ekstraregningen for de endnu ikke leverede it-systemer for længst har rundet et ticifret beløb, stiller kommunerne nu KMD, det tidligere Kommunedata, et ultimatum.
I et brev til landets kommunaldirektører oplyser det kommunale IT-fællesskab Kombit, at KMD har måneden ud til at indgå forlig om de såkaldte Støttesystemer, der ind til videre er over 15 måneder forsinket med en milliardregning til følge.
Samtidig er KMD nu officelt blevet fyret fra at levere et såkaldt administrationsmodul, der er ét af de otte delmoduler til Støttesystemerne. Den fyreseddel kunne TV 2 berette om for to uger siden.
Læs mere om fyringen af KMD på det ene af de otte it-projekter her:
De har bevist det forkerte
Ligger der ved udgangen af februar ikke et forlig, som de to parters bestyrelser kan tage stilling til, skal KMD forvente at få ophævet kontrakten på de Støttesystemer, der er nøgleelement i det monopolbrud, KMD sidder tungt på.
- Vi står i en situation, hvor vi ikke har tillid til, at de leverer det aftalte. Det har de bevist gang på gang, at de ikke gør, siger Martin Damm, formand for Kommunernes Landsforening (KL).
- Vi er nødt til at finde nye leverandører, der kan gå ind og tage over og så opsige aftalerne med KMD, fortsætter han.
Er der et element af tomme forhandlingstrusler?
- Vi er klar til at gå hele vejen, og jeg tror også, at kunne vi kigge i bagklogskabens klare lys, så skulle KMD aldrig have haft den her opgave, lyder det fra KL-formanden, der har sat det kommunale it-fællesskab til at bryde monopolet på it-løsninger landet over.
Nødplan allerede aktiveret
Kombit har allerede iværksat sin nødplan ved at forberede både kommunerne og konkurrerende selskaber til KMD på at implementere alternative it-systemer.
På et konfliktrådsmøde mellem toppen af KMD og Kombit blev KMD officielt sat af bestillingen til at levere et såkaldt administrationsmodul, der er af de otte delmoduler til Støttesystemerne.
Opgaven med at lave administrationsmodulet er i stedet givet til en af KMD's konkurrenter i Jylland, der allerede er godt i gang med at levere det, som KMD ikke har været i stand til inden for den aftale tidsramme. Det kunne TV 2 berette om for to uger siden.
Branchekilder vurderer over for TV 2, at det bør tage et IT-selskab omkring seks måneder at levere det administrationsmodul, som KMD foreløbig er over 15 måneder forsinket med.
- At man kan finde andre virksomheder, der umiddelbart kan gå ind og konstruere det her system på relativt kort tid, det viser, at det ikke er kompleksiteten i systemerne, der har givet forsinkelsen. Det har været KMDs vilje og evne til at levere, siger Martin Damm.
Nyt kæmpeudbud måske på vej
Særlige budgetforhold betyder, at Kombit har tildelt opgaven på administrationsmodulet uden udbud, men det er usikkert om den effektive tilgang kan bruges, hvis KMD også ender med at blive fyret fra de syv resterende moduler til de vigtige Støttesystemer.
Det siger Kombits adm. direktør, Thomas Rysgaard Christiansen, i brevet til de 98 kommunaldirektører.
- Hvorvidt det bliver aktuelt at gennemføre udbuddet og dermed helt eller delvist at ophæve kontrakten med KMD vil blive vurderet, når dialogen med KMD om et muligt forlig er tilendebragt inden for de kommende uger, skriver han.
IT-gigant tror på projektet
KMD vil ikke kommentere kravet om et hurtigt forlig på grund af de igangværende forhandlinger med det kommunale IT-fælleskab Kombit, og adm. direktør Eva Berneke afviser at stille op til interview.
Men i en email til TV 2 skriver kommunikationschef Christoffer Hellmann, at KMD står fast på at levere de nu syv ud af otte moduler til Støttesystemerne, hvor de stadig er på opgaven.
- Vi er fortsat fuldt fokuseret på at færdiggøre den resterende del af Støttesystemer. Vi er langt med opgaven og håber og tror på, at vi kan køre videre i en god og konstruktiv dialog med Kombit, skriver Christoffer Hellmann fra KMD.
Han tilføjer, at selskabet 'på bedste vis' vil samarbejde med den nye leverandør på det administrationsmodul, som KMD har fået frataget opgaven på.
Kritisabel dobbeltrolle
Situationen med forsinkelserne er speciel i lyset af, at KMD har en enorm økonomisk interesse i ikke at levere til tiden.
Når de nye IT-systemer, som kræver at Støttesystemerne er klar, sættes i drift, bliver en række gamle og meget dyre KMD-systemer nemlig udfaset.
Foreløbig har er Støttesystemerne 15,5 måneder forsinket, og det har sikret KMD en ekstraomsætning på mindst 1,2 milliarder kroner, viser en kortlægning fra TV 2 baseret på tal fra EU's Udbudsdatabase, ATP, Kombit og branchekilder.
Høster millioner dagligt på forsinkelse
Dertil er et pensionssystem til ATP tillige blevet 15 måneder forsinket, hvilket har sikret KMD mere end 340 millioner i ekstraomsætning.
Det svarer til, at KMD, der er ejet af en amerikansk kapitalfond, for hver dags forsinkelse kan glæde sig over en ekstraomsætning på over 3 millioner kroner.
Hos KL regner formand Martin Damm ikke med, at KMD kommer til at være med i spillet om nye kontrakter.
- Det har jeg meget svært ved at se, for KMD har med støttesystemerne brændt alle broer. Vores incitament i en ny sag, hvor vi skal have gode it-systemer til tiden, til at tro på, at KMD er kapabel til opgaven, det ligger på et meget lille sted, siger han.
Ekspert forventer ingen fredelig løsning
Ifølge en af landets førende eksperter i udvikling og anvendelse af IT, professor Jan Pries-Heje fra Roskilde Universitet og IT-Universitet i København, er der meget lille sandsynlighed for en forsoning.
- Det er sket nogle enkelte gang, at det er lykkedes at sætte sig ned og sige, at begge parter bliver nødt til at give noget for at genskabe et godt tillidsforhold. Det kan jeg håbe, Kombit og KMD gør, men historien giver dem ikke mange eksempler på, at det er lykkedes, siger han.
Jan Pries-Heje, der også har titel af digital vismand, har forsket i, hvordan det offentlige undgår de frygtede IT-skandaler.
Han regner ikke med, at kommunerne bluffer med truslen om at opsige hele kontrakten med KMD.
- Jeg har svært ved at se, at det er tomme trusler, men det kommer til at koste meget tid, før nye systemer er på plads. Det kommer til at gå ud over monopolbruddet og ønsket om, at det skulle ske snart, så der er masser af omkostninger ved det, konstaterer it-professoren.