Business

Kæmpe underskud i Mærsk - bestyrelsesformand går af

Bestyrelsesformand i Mærsk går af efter historisk stort underskud.

2016 vil blive husket længe som et annus horribilis i A.P. Møller-Mærsk.

Lave oliepriser og lave fragtrater har ramt koncernen hårdt og er medvirkende til, at selskabet kom ud af året med et underskud på 2,9 milliarder dollar, svarende til 13,2 milliarder kroner.

Det er det dårligste resultat i selskabets 112 år lange historie. Tilbage i 2009 opnåede koncernen samlet set et underskud på 5,5 milliarder kroner.

De røde tal for 2016 skyldes hovedsageligt nedskrivninger på de olierelaterede selskaber Maersk Drilling og Maersk Supply Service på i alt 2,7 milliarder kroner.

På grund af den lave oliepris er der meget mindre at lave for selskaberne, der servicerer olieindustrien, og derfor har man nedskrevet en stor del af værdierne.

Samtidig gav driften af containerfragten i Maersk Line underskud i størrelsesordenen 376 millioner dollar.

Administrerende direktør Søren Skou kalder resultatet "klart utilfredsstillende".

Han forventer dog, at koncernen som helhed vil opnå et underliggende resultat, der er bedre end de 711 milliarder kroner, man opnåede i 2016.

Og så forventer han klar forbedring af resultatet i Maersk Line med mere end én milliard dollar.

Regnskabet er det sidste i den nuværende form. Fremover vil koncernen fokusere på fragt og logistik, og de olierelaterede selskaber - som man har sat til salg - vil blive skilt ud.

Bestyrelsesformand går af

Samtidig med at Mærks præsenterer det historisk dårlige resultat, oplyser selskabet, at Michael Pram Rasmussen trækker sig som bestyrelsesformand efter 14 år på posten.

Michael Pram Rasmussen har været med i toppen af A.P. Møller - Mærsk, siden dengang statsministeren i Danmark hed Poul Nyrup Rasmussen. Og han har været i den absolutte top som bestyrelsesformand siden 2003.

Men nu er det slut. Michael Pram Rasmussen fratræder med øjeblikkelig virkning posten som bestyrelsesformand og forlader bestyrelsen til den næste generalforsamling.

- Siden 1999 har Michael Pram Rasmussen tjent A.P. Møller - Mærsk A/S som medlem af bestyrelsen, de 14 af årene som vores formand.

- Jeg er meget taknemmelig for hans betydelige bidrag til og vedholdende engagement i Gruppen, gennem gode såvel som hårde tider, skriver Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla i meddelelsen.

Ifølge Michael Pram Rasmussen er tiden moden til at sige farvel.

- Tidspunktet for at træde tilbage fra formandsposten er velvalgt for mig personligt som for virksomheden, skriver han.

Michael Pram Rasmussen overtog posten efter den nærmest mytiske Mærsk Mc-Kinney Møller.

Efter Michael Pram Rasmussen anbefaler bestyrelsen, at Jim Hagemann Snabe bliver ny formand.

Han har flere tunge bestyrelsesposter på cv'et og så sent som onsdag blev han kørt i stilling som bestyrelsesformand for den store tyske industrivirksomhed Siemens.

- At blive nomineret til ny formand for bestyrelsen er en stor ære for mig.

- A.P. Møller - Mærsk A/S er en overordentlig stærk virksomhed, med en imponerende historie og indflydelse på verdenshandlen og med stort potentiale i en verden af konstant forandring, skriver den kommende bestyrelsesformand.

A.P. Møller-Mærsk-aktierne falder begge med seks procent ved børsåbning efter historisk stort milliardunderskud.