Business

Millioner til Pandora-chef: Tak fordi du blev

Anders Colding Friis har fremlagt et nyt rekordregnskab fra Pandora. Det udløser en bonus større end lønnen. Nogle af millionerne skyldes jobsikkerhed

Om tre uger kan Anders Colding Friis fejre to års jubilæum som administrerende direktør i væksteventyret Pandora. Det har han også råd til at fejre i privaten, da de to år på pinden udløser kontant millionbonus.

Anders Colding Friis har for alvor fået Pandora-maskinen i indtjeningssporet og sat fart på butiksåbninger verden over. For første gang runder smykkeproducenten 20 milliarder kroner i omsætning, hvoraf hele 6 milliarder drypper ned på bundlinjen.

Selvom den ellers fremgangsvante aktie er stagneret det seneste år, så udløser det historisk stærke regnskab 12,5 millioner kroner i bonus til topchefen. Det overgår hans faste løn på 8,8 millioner kroner og løber inklusiv aflønning i aktier op i et samlet vederlag for det forgangne år på 24,7 millioner kroner.

Det bringer den tilbageholdne direktør op i superligaen, når det kommer til danske direktørlønninger. 

Ingen planer om at forlade Pandora

Til marts får han udbetalt 4 millioner kroner for ikke at være løbet fra jobbet, en såkaldt sign-on bonus. I 2015 var det beløb 3 millioner, og den samlede bonus på de 7 millioner var betinget af 24 måneders ansættelse.

Anders Colding Friis har ingen planer om at løbe fra posten, selvom han har levet op til det lovede i kontrakten, da han skiftede fra topchefstillingen i Scandinavian Tobacco Group efter at have tilbragt i alt 16 år i den koncern.

- Vi skal udvikle virksomheden, vi skal udvikle vores produktkategorier. Vi ser stadig gode muligheder for geografisk ekspansion, og noget af det vi kommer til at fokusere på allerede i 2017 er at drive Latinamerika fremad, vi har en fantastisk forretning i Brasilien, så vi ser mange gode muligheder i fremtiden, siger Anders Colding Friis til TV 2 Business.

Lønstigning på 6 millioner

Før Anders Colding Friis har Pandora flere gange skiftet topchef, senest da  Allan Leighton trådte ned fra bestyrelsen for at få styr på den kaotiske forretning. Da den mission var klaret i foråret 2015, fik briten en tak for hjælpen i form af en fratrædelsesaftale på 34,3 millioner kroner.

Ud over årslønnen på 24,7 - en stigning på 6 millioner kroner fra 2015 - ejer Anders Colding Friis aktier i Pandora for 14,4 millioner kroner. Han er dog langt fra den største enkeltaktionær, da Axcels Christian Frigast fra den flerårige ejer af Pandora, ejer aktier i selskabet med en værdi på over 40 millioner kroner.

I de to år som topchef for Pandora har Anders Colding Friis kunnet hæve 22,5 millioner kroner i bonus oven i de 15,8 millioner kroner i fast løn.

Pandora passerede i 2016 flere milepæle, som smykkechefen konstaterer alle har noget med tallet to at gøre. 20 milliarder i omsætning, 20.000 ansatte og butik nummer 2000. Og så endte indtjeningsevnen målt på overskudsgrad 2 procentpoint højere end de udstukne forventninger til regnskabsåret for et år siden.