Chef forlader Novo Nordisk med gigantisk check i hånden

Lars Rebien Sørensen brager ind som nummer to på listen over danske topchefer, der blev forgyldt, da de trak stikket – eller blev sparket ud.

Lars Rebien Sørensen har som topchef skabt 24.000 arbejdspladser hos Novo Nordisk og i samme periode næsten ottedoblet selskabets aktiekurs.

Og havde det ikke været for et frygteligt 2016, hvor Novo Nordisk-aktien tabte mere end en tredjedel af sin værdi, som følge af forventninger om mindre vækst i USA, så havde de åbenlyse flotte resultater været endnu mere prangende.

Novo Nordisk-regnskabet blev i sidste uge præsenteret for investorerne, og her til morgen landede så den mere formelle årsrapport, hvor nørderne kan grave sig yderligere ned i diverse detaljer om pengestrømme, selskabets pipeline og lønningerne til selskabets øverste ledelse og bestyrelse.

65 millioner med i lommen

Den øvelse har en række journalister taget fat på med blikket stift rettet mod de økonomiske elementer i den fratrædelsesaftale, som Lars Rebien Sørensen havde med fra Novo Nordisk-bestyrelsen.

Af årsrapporten fremgår det, skriver bl.a. Ritzau Finans, at Lars Rebien Sørensen kunne forlade insulin-producenten med en check på 65,7 mio. kr. i baglommen. Beløbet kan virke stort og overvældende, eller nærmest skuffende lavt, alt efter øjnene der ser.

For en menig lønmodtager er en samlet fratrædelsespakke på i underkanten af 70 mio. kr. i sagens natur et voldsomt stort beløb, men er man Lars Rebien Sørensen, så er den samlede pakke faktisk ”kun” halvdelen af, hvad den var værd for et år siden, da Novo Nordisk-aktien var helt oppe at ringe i et rekordniveau og selskabet var mere end 1000 mia. kr. værd på børsen.

Godt betalt som øverste direktør

På side 55 kan man under note 5 i årsrapporten se følgende kommentar til Lars Rebien Sørensens gyldne håndtryk:

”Lars Rebien Sørensens aflønning for 2016 er inkluderet i ovenstående tabel, hvortil kommer en fratrædelsesgodtgørelse, inklusive aktiebaseret incitamentsprogram for 2017, på 65,7 mio. kr., som ikke er inkluderet.”

Novo Nordisk oplyser i regnskabet, at Lars Rebien Sørensens løn sidste år var på i alt 22,7 mio. kr. 11,9 mio. var en fast grundløn, 6 mio. kr. var et kontantbaseret incitament, mens pensionsbidraget lå på 4,5 mio. kr. Øvrige goder udgjorde 0,3 mio. kr.

Lars Rebien Sørensen, der var chef for Novo Nordisk igennem 16 år, fik i sin periode for bordenden i alt 188 mio. kr. udbetalt i løn. Derudover kommer gevinsterne af de optionsprogrammer, som Lars Rebien Sørensen i perioden var underlagt.

Tidligere kronprins overgår sin chef

Selvom Lars Rebien, der som ung læste til skovridder, kan tage en seriøs fed check i baglommen i forbindelse med sin exit, så overgås han faktisk af den tidligere kronprins i selskabet, Kåre Schultz, der fik 72 mio. kr. med sig, da han forlod Novo Nordisk for halvandet år siden og gik til Lundbeck.

Nummer tre på listen over gyldne håndtryk er Laurids Jessen, den tidligere industrimand og oprydder, der fik 55 mio. kr. med sig, da han forlod Skako.

Lisa Drakemann, tidligere topchef hos Genmab, fik 51 mio. kr. med sig, da hun i 2011 stoppede hos biotekselskabet, samme beløb som Jørgen Buhl Rasmussen fra Carslberg fik, da han i 2015 stoppede som administrerende direktør hos Carlsberg.