Business

Goldman Sachs scorer milliarder på Dong

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er i gang med at høste en enorm milliardgevinst på købet af Dong.

På bare tre år har Goldman Sachs forvandlet sin investering på otte milliarder kroner i Dong til en check med det nette beløb af ca. 20 milliarder kroner. Det fremgår af beregninger, som børsmægleren Nordnet har lavet for TV 2. 

En del af den astronomiske gevinst på potentielt 12 milliarder kroner vil den amerikanske investeringsbank nu gerne have udbetalt.

Torsdag meddelte investeringsbanken, at den ville sælge 22,7 millioner af sine aktier i den danske energikoncern, og den mængde blev fredag hævet til 26,5 millioner aktier. Hvis aktierne kan sælges til torsdagens aktiekurs, vil posten have en værdi på 6,7 milliarder kroner med en fortjeneste på 4,8 milliarder kroner.

De har hente den gevinst, de havde regnet med og lidt til

Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

- [Goldman Sachs] har set, at de umiddelbart 8 mia. kr., som de investerede I 2014, er blevet forvandlet til ca. 20 mia. kr. De har hentet den gevinst, de havde regnet med og lidt til, og de havde hentet den lidt tidligere, end de havde regnet med, siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, til TV 2.

Tredoblet markedsværdi

Goldman Sachs blev i et kontroversielt forløb storaktionærer i Dong, da banken købte 17,9 procent af den danske energikoncern af den danske stat i 2014. Før de nye investorer bidrog med ekstra kapital, blev Dong vurderet til at være 31,5 milliarder kroner værd. Nu ligger markedsværdien på 104 millarder kroner.

I 2013 var Dong i dyb krise og havde brug for kæmpesummer til at få forretningen på rette spor. Goldman Sachs kom sammen med pensionskasserne ATP og PFA på banen med 13,5 milliarder kroner, som Dong siden da har brugt til at trimme den haltende olieforretning og satse benhårdt på vindparker internationalt.

Den strategi har båret frugt. Hvor Dong leverede sit absolut største underskud nogensinde i 2015, blev bundlinjen for 2016 vendt til det største overskud nogensinde.

Goldman Sachs på vej ud

Med Goldman Sachs brandudsalg af Dong-aktier står det nu helt klart for de øvrige investorer, at amerikanerne er på vej ud, og det kan tvinge Dongs aktiekurs nedad. Kursen var ved de første to timer siden fondsbørsens åbning allerede nede med tre procent.

- Inden for de næste 6-12 måneder kommer der yderligere sandsynligvis en salgsrunde fra Goldman Sachs. Det er det, som investorerne tager bestik af, siger Per Hansen.

I forbindelse med aktiesalget har den amerikanske investeringsbank meddelt Dong, at Goldman Sachs repræsentant Martin Hintze ikke vil genopstille til bestyrelsen i Dong ved næste generalforsamling.

Goldman Sachs vil efter salget fortsat eje otte procent af Dong.

Statens milliarder vokser også

En hær af danskere har forarget set til, mens Goldman Sachs har snoet staten om sin lillefinger og scoret kassen på børsnoteringen af Dong. Men mens Dongs børssucces har smittet positivt af på den amerikanske investeringsbanks pengetank, har den danske stat også fået sine milliarder til at vokse.

Spørgsmålet er, om staten uden investeringsbanken havde været i stand til at få markedsværdien til at svulme til over 100 mia. kr. 

- Økonomisk set var Dong i en situation i 2013, hvor man havde brug for nogle ekstra penge. (…) Det, som vi ikke ved, er, hvordan Dong havde klaret sig, hvis vi havde været i en situation, hvor Goldman Sachs ikke havde været inde, siger Per Hansen.