Business

Dansk ølkonge åbner otte nye barer i hele verden - her kommer de til at ligge

Mikrobryggeriernes danske stjerne, Mikkel Borg Bjergsø, satser på, at tyskere, polakkere og japanere også vil hengive sig til hans specialøl.

Den danske øliværksætter Mikkel Borg Bjergsø, som siden 2006 har taget Danmark med storm med sin bryg med ølmærket Mikkeler, fortsætter med at blomstre op i nye hjørner på kloden.

Til foråret bliver Mikkellers 27 barer suppleret af syv nye ølbarer, som åbner øl-barer i Los Angeles i USA, Thorshavn på Færøerne, Stockholm i Sverige, Tokyo i Japan, Warszawa i Polen, Chiang Mai i Thailand og Berlin i Tyskland.

Derudover får danskerne lidt mere at se til Mikkeller, der også åbner en frokostrestaurant i Viktoriagade i København.

- Ambitionen er at udbrede det, vi laver, til så mange mennesker som muligt i hele verden, siger Mikkel Borg Bjergsø til TV 2.

Med den efterspørgsel, han oplever for sine øl, kunne Mikkel Borg Bjergsø sagtens have lukket dørerne op for langt flere barer langt hurtigere, fortæller han.

- Men der er begrænsninger for, hvor meget tid der er i døgnet. 

Hver bar en ny oplevelse

Konceptet bag Mikkeller er ikke at åbne franchise-barer, der restauranterne hos Starbucks og McDonald’s ligner hinanden til forveksling. Hver eneste Mikkeller-bar er tænkt på en unik måde, så gæsterne får forskellige oplevelser, alt efter hvilket sted de besøger.

Mikkellers vilde ekspansionstogt betyder også, at der kan være brug for nogle andre kompetencer i toppen af virksomheden. Mikkel Borg Bjergsø har overvejet, om han er den rette til at føre det hurtigtvoksende mikrobryggeri videre, og om han på et tidspunkt skal ansætte en administrerende direktør. 

- Min spidskompetence er ikke at være administrerende direktør, som jeg jo er nu. Min spidskompetence, tror jeg, er at lave de sjove ting i firmaet, altså udvikle og lave produkter osv. 

Kapitalfond skal hjælpe til

I 2016 solgte Mikkel Borg Bjergsø en del af ejerskabet i Mikkeller til den amerikanske kapitalfond Providence Equity, som blandt andet skal hjælpe bryggeren med at erobre de amerikanske øldrikkere. 

Mikkellers omsætter for mellem 175-200 mio. kr., og overskuddet efter skat lå i over 15 mio. kr. Det danske mikrobryggeri blev grundlagt af Mikkel Borg Bjergsø og Kristian Klarup Keller i 2006. Året efter var Mikkel Borg Bjergsø alene om driften.