Business

Skandale-projekt fra KMD er på styrmand nummer ti

Svingdøren har været på overarbejde i projektledelsen bag de milliarddyre forsinkelser på to store IT-leveringer fra KMD.

Bægeret med tålmodighed er løbet over for KMD, hvor storkunderne ATP og kommunerne har set de projektansvarlige hos landets største it-leverandør forsvinde på stribe. 

I de to et halvt år KMD har siddet med støttesystemerne, som kommunerne har bestilt til at bryde det nuværende monopol, er IT-leverandøren oppe på projektleder nummer ti.

Syv har forladt posten, mens de sidste tre lige nu sidder med ansvaret for at levere systemerne, der for længst har kostet skatteborgerne et milliardbeløb på grund af dyre ekstraregninger på de eksisterende monopolsystemer.

Hos ATP er der tilsvarende melding på sit nye pensionssystem, Social Pension, som KMD ind til videre har arbejdet på at kunne overbringe siden maj 2015.

Mange projektledere et krisetegn

Selvom ATP ikke vil oplyse antallet af projektlederskift, så har storkunden tidligere fortalt om meget stor udskiftning af nøglemedarbejdere under hele forløbet.

Det er ganske foruroligende, lyder det fra en af landets førende eksperter inden for projektstyring og IT-udvikling.

Professor Jan Pries-Heje fra Informatik og Datalogi på RUC er overrasket over de mange projektlederes exit fra KMD. Han ser det som et udtryk for svigt fra projektlederen og en styregruppe, der ikke har grebet ind i tide.

- Når man skifter projektleder så mange gange, så er der et eller andet galt. Vi ved ikke, om det er fordi, projektlederen ikke har kunnet løse opgaven inden for rammerne, men det er bestemt et krisetegn, siger Jan Pries-Heje, der også bærer titel af digital vismand.

ATP har kompenseret KMD

Han kalder projektlederen et helt centralt knudepunkt, der skal pleje relationen og opdatere interessenterne.

- Det tager et stykke tid at opbygge et tillidsforhold mellem kunde og leverandør, og hver gang der sker et skift, starter man så godt som forfra med at opbygge tilllidsforholdet, påpeger Jan Pries-Heje. 

KMD står fast på ikke at tage kundedialog gennem medierne og vil derfor ikke kommentere de hyppige exit fra projektstyringerne på de to store systemer, der begge er over 15 måneder forsinket ind til videre.

I et interview med TV 2 Business for en uge siden slog koncerndirektør Lilian Mogensen fast, at de mange og dyre måneders forsinkelse ud over forkert indhold også skyldes dårlig projektstyring. Pensionskassen har tidligere oplyst til TV 2 at have kompenseret KMD for den manglende styring i flere tilfælde. 

Ved kontrakttildelinger holder de erfarne it-kunder skarpt øje med, hvilket hold leverandøren stiller med på projektet. Track record er afgørende i forhold til at få de rette kompetencer og udviklingsområder repræsenteret.

Oftest den samme projektleder hele vejen

TV 2 Business har spurgt andre leverandører til store offentlige IT-projekter, og her kan ingen genkende så stort et forbrug af projektledere på en kontrakt. 

- Går et projekt godt, vil man arbejde på at beholde en projektleder. Udskiftning er et dårligt signal, siger en af de store IT-leverandører, der ikke ønsker at optræde med navn.

Et af de andre store it-systemer, der har været forsinket, er ATP’s bestilling på et system til udbetaling af barselsdagpenge. Systemet er er i drift med de første kunder, men afventer den fulde implementering på grund af implementering af nye lovkrav. Men her har man ikke oplevet samme udskiftning af projektledere. 

Både ATP og Kombit mener at have mere end råbt vagt i gevær over de kuldsejlede ordrer hos KMD.

- Vi har gentagne gange lænet os ind over bordet og forsøgt at løse udfordringerne sammen med KMD, men uden tilfredsstillende resultater. Nu har vi mistet tålmodigheden, sagde Lilian Mogensen den 24. januar til TV 2 Business.

ATP har lagt et krav på over 500 millioner kroner på grund af væsentlig misligholdelse af kontrakten, og det kommunale it-fællesskab Kombit diskuterer lige nu at bryde med KMD og fremsætte et milliardkrav. 

Begge vil holdes skadefri med argumentationen, at al skyld for de over 15 måneders forsinkelse alene ligger på KMD. Storkunderne anklager KMD for bevidst at obstruere leveringen af de nye systemer, fordi den store månedlige ekstraregning på at køre videre med de gamle og mange gange dyrere monopolsystemer skæpper direkte i kassen hos KMD, der sidder tungt på leverandørmonopolet i dag.