Business

Trump tjente tykt på tvangskøb af Miss Universe

Bag tiaraerne, der uddeles til smil og stjernestøv i dag, ligger historien om præsident Donald Trumps retstvister, magtspil og økonomiske jackpot.

Miss Universe-skærfet, som den franske studine Iris Mittenaere fik over skulderen i dag, kommer med lidt af en skæv historie hængende efter sig. De seneste år har skønhedskonkurrencen været indhyllet i et spil af profitjagt, splid og magtkamp i retslokalerne med den amerikanske præsident Donald Trump i hovedrollen.

Donald Trump købte i 1996 skønhedskonkurrencekoncernen, der står bag Miss Universe, Miss U.S.A. og Miss Teen U.S.A.

Hans indflydelse på showet de seneste to årtier har været markant. Som han selv sagde til magasinet Vanity Fair:

- Ærligt talt, da jeg købte [Miss Universe] blev badedragterne mindre, og hælene blev højere, og seertallene gik op.

Tv-netværk ville væk

I 2002 etablerede Trump et joint venture med tv-organisationen NBC, men forholdet til den kontroversielle erhvervsmand kæntrede i 2015.

Trump havde kickstartet sin valgkampagne med udmeldingen om, at mexicanere, som kommer til USA, "medbringer narkotika, de medbringer kriminalitet, de er voldtægtsmænd, og nogle, går jeg ud fra, er gode mennesker.”

Donald Trumps nedværdigende udtalelser om immigranter fik NBC og tv-netværket Univision til at kappe alle bånd og melde ud, at skønhedskonkurrencerne ikke længere ville blive sendt på NBC og Univision. Trump blev også smidt ud af NBC’s tv-show The Apprentice (Lærlingen, red.).

Trump svarer med dyr retstvist 

Det fik til gengæld Trump til at sende sin hær af advokater mod Univision i en 500 millioner dollar-retssag, fordi netværket trak sig ud af den femårige aftale med Trump.

De indgik et forlig i september 2015, hvor Trump købte NBC’s 50 procents ejerandel af Miss Universe Organization. Tre dage senere solgte han selskabet til WME/IMG.

Selv påstår han, at prisen, han fik, var rekordstor. Det var i hvert fald udmeldingen i et tweet i kølvandet på, at den forkerte skønhedsdronning blev kronet og måtte detroniseres umiddelbart efter.

Også Donald Trumps rådgiver forklarede om salget til The New York Post, at han ”klarede sig meget godt”. Og noget tyder på, at han har ret. Ifølge avisen betalte WME/IMG 28 millioner dollars for Miss Universe Organization, mens selskabet var værdisat til mellem 5 og 25 millioner dollars i valgkomiteens rapport over Trumps finanser.

Trumps 104-siders lange opgørelse over hans finanser viser, at han tjente mindst 615 millioner dollars i 2015. Det var 380 millioner dollars mere end i 2014, og en del af de ekstra indtægter skyldes salget af Miss Universe Organization.

Trump tjener selv på illegale immigranter

Magasinet Mother Jones dykkede ned i Trumps modelindustri og selskabet Trump Model Management i slutningen af 2016. De fandt ud af, at Donald Trump, der byggede sin præsidentkampagne på en hård linje mod immigranter, tjente penge på at bruge udenlandske modeller, som kom til USA på turistvisaer og ikke lovligt måtte arbejde i landet. 

Ifølge Mother Jones tjente Donald Trump næsten to millioner dollars i 2015 på Trump Model Management, som han ejer 85 procent af.