Business

Carlsberg og Royal Unibrew under kartelanklage i Grønland

Royal Unibrew og Carlsberg bliver anklaget for karteldannelse.

Direktøren bag Grønlands største bryggeri Godthåb Bryghus anklager Carlsberg og Royal Unibrew for karteldannelse på det grønlandske marked via øl- og sodavandsselskabet Grønlandskonsortiet.

Det skriver Børsen.

For blot tre år siden modtog Carlsberg en kæmpebøde på 465 mio. kr. i en sag om karteldannelse i Tyskland, og nu er den måske gal igen.

Denne gang drejer det sig om det mindre profilerede grønlandske marked, hvor bryggeriet sammen med den danske rival Royal Unibrew gennem Grønlandskonsortiet bliver beskyldt for at koordinere priser og leverancer i Grønland.

Nicolai Nissen, der er administrerende direktør hos restaurant- og værtshusgruppen Heca, der blandt andet driver Godthåb Bryghus, kalder på mere fri konkurrence i Grønland og mener, de danske bryggeriers samarbejde er stærkt kritisabelt.

- Det fremgår af selve vedtægterne, at Carlsberg og Royal Unibrew har aftalt grundlaget for salg, markedsføring og sågar rammer for fællesvurdering af, hvordan man kan styre konkurrerende virksomheders produkter på markedet i Grønland, siger Nicolai Nissen til Børsen.

Royal Unibrew afviser, at der skulle være tale om urent trav og henviser til, at Grønlandskonsortiet kun eksisterer for at levere administrative ydelser, mens det er aftapningsselskabet Nuuk Imeq, der står for salg af øl og sodavand i Grønland.