Business

Ny aftale: Det skal være nemmere at skifte realkredit

Man skal kunne skifte realkredit uden blive opkrævet et opsigelsesgebyr. Det er en del af det forlig, der præsenteres i dag.

Et nyt forlig om realkreditpakken skal gøre det nemmere at skifte realkreditinstitut. Forliget præsenteres klokken 14.45 i erhvervsministeriet. 

Det bliver betydeligt billigere nu at skifte realkreditlån. Partierne i aftalen er enige om at lave en række lempelser for forbrugerne.

Ole Krohn, Finanskommentator

Det erfarer TV 2 Business.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen er nu klar med en realkreditpakke, der skal forbedre forbrugernes retstilling, hvis de ønsker at skifte realkreditinstitut.

I fremtiden skal realkreditten ikke kunne opkræve opsigelsesgebyr og kun betale halvdelen af kurtagen og kun halv kursskæring ved opsigelse af realkreditlånet.

- Det bliver betydeligt billigere nu at skifte realkreditlån. Partierne i aftalen er enige om at lave en række lempelser for forbrugerne, siger Ole Krohn, finanskommentator på TV 2. 

Det er bankpakkeforligspartierne, der står bag indgrebet overfor realkreditinstitutterne. Det er en reaktion på Nykredit-sagen, hvor landets største institut satte bidragssatserne betragteligt op.

Mere overvågning af markedet

Samtidig skal der nu sættes ind med overvågning af realkreditmarkedet. 

- Man sætter forbrug- og konkurrencestyrrelsen til at overvåge markedet og holde øje med de ændringer, realrekreditinstitutterne kommer med, når satserne bliver højere og om det er reelt eller ej, siger Ole Krohn.

Skyldes Nykredit-ballanden

Hele forliget kan spores tilbage til balladen med Nykredit, der sidste år hævede bidragssatserne. 

Dengang mente mange, at Nykredit brugte de hævede satser til at sende regninger videre til boligejerne for at komme på fondsbørsen.