Business

Det bliver 5.000 kroner billigere at skifte realkreditlån

Realkredit-forliget kan gøre det 5.000 kroner billigere at skifte lån. Liberal Alliance frygter, at regningen skubbes videre til andre boligejere.

Det bliver billigere for de danskere, der vil skifte deres boliglån fra et realkreditinstitut til et andet.

Det er resultatet af det forlig, erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) netop har indgået sammen med forligskredsen.

- Hvis man har et hus til to-tre millioner kroner, så vil man spare 4000-5000 kroner i forhold til låneskiftet. Og det er jo mange penge, man skal ligge med det samme. Det er rigtige menneske penge, siger Brian Mikkelsen til TV 2.

Forligskredsen tæller Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og SF.

Han kalder det for en god dag for både boligejerne og realkreditinstitutterne.

- Vi har ramt den rigtige balance for boligejerne og sikrer realkreditten i fremtiden, siger han.

Med aftalen må realkreditten og bankerne fremover højst opkræve halvdelen af summen af kurtage og kursskæring eller tilsvarende gebyrer i forbindelse med indfrielse af boliglån i en varslingsperiode. Samtidig forbydes det at opkræve indfrielsesgebyr i varslingsperioden, skriver erhvervs- og vækstministeriet på sin hjemmeside.

LA: Dem der betaler afdragene får regningen

Men hos regeringspartneren Liberal Alliance er man bekymret for, hvem der så skal betale for de billigere realkreditlånskift.

- Jeg frygter, at dem der kommer til at betale, er dem, der har fastforrentede lån og betaler deres afdrag. Det er dem, der kommer til at bære omkostningerne med de ændringer, vi nu laver, siger Joachim B. Olsen, der er erhvervsordfører for Liberal Alliance.

- Det er vigtigt, at vi er ærlige, når vi laver sådan et indgreb her, så har det nogle omkostninger, og det bliver i sidste ende boligejerne, der kommer til at betale de omkostninger, siger han. 

Prisportal skal skabe gennemsigtighed

En del af forliget er desuden, at der skal oprettes en ny prisportal, hvor låntagere kan sammenligne låneomkostningerne for realkredit- og pengeinstitutterne, fremgår det af forliget.

- Med den her aftale får vi skabt en mere fri og transparent ramme for det her område, og det betyder jo også, at selskaberne vil konkurrere på, hvem der kan være bedst til at tilbyde de laveste priser, siger Hans Christian Skibby (F).

Forliget kan spores tilbage til balladen med Nykredit, der sidste år hævede bidragssatserne. Dengang mente mange, at Nykredit brugte de hævede satser til at sende regninger videre til boligejerne for at komme på fondsbørsen.