Sjælden lov kan fælde IT-kæmpe
KMD’s største kunder overvejer at udløse en lov, der vil sende selskabet ud i kulden.
Striden om it-forsinkelser i milliardklassen risikerer nu at ramme KMD’s mulighed for at vinde ordrer i fremtiden.
Både ATP og kommunerne oplyser til TV 2, at de overvejer at gøre brug af en særlig lov, der kan sende en bestemt leverandør uden for døren i kommende udbud.
- Kommer vi til genudbud, så vil vi tage de erfaringer med, som vi har med KMD. De vil også tælle i vurderingen til den tid, siger koncerndirektør Lilian Mogensen fra ATP, der står bag udbetalingerne til blandt andet førtidspension.
Ødelæggende for kommunerne
Loven, paragraf 137 i udbudsloven, er det ultimative våben for de offentlige kunder i kampen mod en privat leverandør.
Særligt et selskab som KMD, der tidligere hed Kommunedata, vil blive ekstremt hårdt ramt, da selskabet henter over halvdelen af salget alene i kommunerne.
Alene i kommunerne er der i de kommende år op mod 40 udbud på it-opgaver til ældreområdet. Dertil kommer andre offentlige kunder som staten, regionerne og offentlige myndigheder som eksempelvis SKAT.
Kommunerne truer
Det offentlige har kun gjort brug af paragraffen en enkelt gang tidligere, og det var i byggebranchen, hvor entreprenørvirksomheden Bent Nygaard blev holdt uden for et udbud.
I Kommunernes Landsforening raser formand Martin Damm (V) over KMD, som han mener bevidst forsinker leveringen, fordi det er en god forretning for dem. Samme svada kommer fra ATP.
- Vi synes, at vi har gjort, hvad vi skulle for at være en professionel indkøber. Vi har specificeret vores krav i forhold til kontrakten, og så skal de levere, og det har de ikke gjort, siger Lilian Mogensen til TV 2.
KMD: Beskydning del af forhandling
ATP har med eksterne rådgivere undersøgt hele forløbet og set på, hvad pensionskassen kunne have gjort anderledes.
- Vi er på ingen måde fejlfrie, men når vi lægger alle analyse sammen, kan vi kun komme til den konklusion, at KMD er hovedansvarlig for den her forsinkelse, lyder det fra ATP-direktøren.
KMD afviser spekulation i forsinkelser af systemudviklingen og er klar til at påtage sig en del af ansvaret, men langt fra det hele.
- Det ville klæde vores samarbejdspartnere at påtage sig deres del af ansvaret, men vi må konstatere, at det ikke er tilfældet. Det er vores vurdering, at det samlede og koordinerede pres, der bliver lagt i øjeblikket på KMD, er en del af en forhandling, skriver kommunikationsdirektør Morten Langager i en email.
Milliarder ekstra til KMD
En kortlægning fra TV 2 viser da også, at KMD foreløbig står til en ekstraomsætning på mindst 1,5 milliarder på grund af forsinkelserne af nye systemer.
Uden de nye systemer, der er meget billige i forhold til de eksisterende, er kommunerne og ATP nemlig tvunget til at fortsætte med de dyre it-løsninger fra KMD.
- Det vi kan konstatere er, at KMD hverken har viljen eller evnen til at levere det man aftaler. Det er vi nødt til at navigere efter ved fremtidige udbud, siger formand i Kommunernes Landsforening Martin Damm og fortsætter:
- Jeg tror heller ikke, at DSB vil invitere den italienske leverandør, der aldrig fik leveret IC4-togene ordentligt, til det nye udbud når de skal have nye tog. Vi kan jo ikke invitere en leverandør til at give bud på vores nye systemer, hvis vi ved at de notorisk ikke vil levere det - hverken i den ønskede kvalitet eller til tiden.