Business

IT-topchef erkender dobbeltrolle - men afviser ansvar for milliardregning

KMD stiller nu for første gang op til interview i sagen om de ekstraregninger i milliardklassen, som it-kæmpen sender til kommunerne.

Kapitalfondsejede KMD er i en dobbeltrolle, hvor de tjener en formue på forsinkelser af nye it-systemer til kommunerne og ATP, men det er på ingen måde bevidst.

Det siger KMD's adm. direktør Eva Berneke i et interview med TV 2.

- Det er klart, at den dobbeltrolle har vi, det kan vi ikke komme udenom. Men det har intet at gøre med forsinkelserne på det nye system. Vi gør alt, hvad vi kan for at komme i mål, siger Berneke, der for første gang stiller op til interview om kritikken af KMD.

ATP og Kommunernes Landsforening raser over KMD, det tidligere Kommunedata, fordi it-selskabet har påført dem en ekstraregning i milliardklassen med en forsinkelse af to it-systemer.

Ekstraregning over 1,5 milliarder

De forsinkede systemer er Social Pension, der skal bruges til udbetaling af folke- og førtidspension, og de såkaldte Støttesystemer, som kræves for at sætte en lang række nye, billigere it-systemer i drift.

Indtil de to systemer er klar, modtager KMD betaling efter de eksisterende kontrakter, der er voldsomt meget dyrere for ATP og kommunerne.

Alene den foreløbige forsinkelse på mere end et år for begge systemer, står til at koste skatteyderne over 1,5 milliarder kroner i ekstraregninger til KMD.

Situationen, hvor KMD har en interesse i at forsinke deres egne systemer, har fået kommunerne og ATP så meget op i det røde felt, at de overvejer at udløse en særlig paragraf i udbudsloven, der kan sende KMD udenfor døren i kommende offentlige udbud.

Samtidig har ATP rejst et krav på over en halv milliard kroner og truet med stævning og annulering af kontrakten, hvis ikke KMD imødekommer den store kundes krav.

Eva Berneke forklarer de massive forsinkelser med, at både kommunerne og ATP mangler at leve op til deres side af aftalen.

- Hvis du kigger på det ene system, der blev udbudt, er der kommet ganske mange ændringsanmodninger ind siden den første kravsspecifikation, siger hun med henvisning til Støttesystemerne, der er bestilt af kommunerne.

Angriber ATP

I forhold til Social Pension har ATP ifølge KMD-topchefen fejlet ved ikke at beskrive det lovgrundlag, der skal ligge til grund for it-systemet. Det var ellers ATP's 'klare ansvar'.

- Før man har det lovgrundlag, som systemet skal bygges ovenpå, er det altså ret svært at komme ret langt i udviklingen. Så har vi så påpeget nogle gange, at det kunne være meget rart at få det her lovgrundlag. Det gør man så en, to og tre gange i hvert eneste styregruppemøde. Når det så stadig ikke kommer, hvis fejl er det så, spørger Eva Berneke.

Støttesystemerne er foreløbig omkring 14 måneder forsinket, mens Social Pension er 15 måneder forsinket.

Eva Berneke siger til TV 2, at KMD har ansvar for '7-7½' måned af de 14 måneders forsinkelse af Støttesystemerne.

Jeg vidste ikke, hvad man skulle kalde det for en måned siden, men vi har heldigvis fået et nyt udtryk fra USA, og det er alternative fakta

Erik Nielsen, Rødovre-borgmester (S) og KOMBIT-formand

Kunderne afviser

Både kommunerne og ATP er afviser KMD-direktørens udlægning.

- Vi synes, at vi har gjort, hvad vi skulle for at være en professionel indkøber. Vi har specificeret vores krav i forhold til kontrakten, og så skal de levere, og det har de ikke gjort, siger ATP-direktør Lilian Mogensen til TV 2.

Hos Kombit, der er kommunernes it-fællesskab, er der hovedrysten over KMD's udmeldinger hos formand Erik Nielsen (S), der er tidligere medlem af repræsentantskabet i it-kæmpen.

- Jeg vidste ikke, hvad man skulle kalde det for en måned siden, men vi har heldigvis fået et nyt udtryk fra USA, og det er alternative fakta, siger Erik Nielsen til TV 2.

I den daglige ledelse hos Kombit erkender projektdirektør Peter Lykke Egelund, at selskabet har bedt om ændringer hos KMD. Men det er kun på én procent af hele projekt efter den såkaldte afklaringsfase.

- Og hvis der er nogen ude i markedet, der vil udfordre mig på, om det er et rimeligt niveau, så giver jeg kaffe til dem alle sammen, udtalte han sidste år til Version2.

Ballade efter kommunerne solgte ud

Konflikten mellem KMD, de tidligere ejere i landets 98 kommuner og ATP er sket i årene efter, at KMD blev privatiseret. VK-regeringen besluttede i midten af 00'erne at KMD skulle sælges, og det skete i 2008, hvor kapitalfonden EQT fra Sverige og ATP overtog landets største it-selskab for omkring 2 milliarder.

KMD blev siden solgt videre til kapitalfonden Advent og Sampension, der lagde 5,5 milliarder for KMD i 2012. I årene efter salget fastholdt KMD monopolet på en lang it-opgaver i kommunerne.

Men i 2013 – fem år efter salget – brød kommunerne det lukrative monopol ved at sende it-opgaverne i udbud, så andre end KMD kunne byde ind.

Resultatet af udbuddet var, at KMD mistede størstedelen af de opgaver, de havde tjent milliarder på over årene, mens konkurrenter som NNIT, Netcompany, EG og IBM kom til fadet med markant lavere priser.

Over 80 millioner hver måned

Selvom KMD mistede flere kontrakter, vandt selskabet de såkaldte Støttesystemer, der danner fundamentet for, at monopolbruddet kan gennemføres. 

Indtil støttesysterne er klar, kan konkurrenternes nye, billigere systemer nemlig ikke sættes i drift, og det er det, der har fået kommunerne til at fare i flint.

Det betyder, at KMD og dermed den amerikanske kapitalfond, der ejer selskabet, tjener absurd mange penge ekstra hver måned

Martin Damm, formand KL (V)

Professor: 'Malker kommunerne'

Ifølge professor Pernille Kræmmergaard fra Aalborg Universitet er det dybt problematisk, at KMD er i en situation, hvor de kan tjene penge på at forsinke deres egne leverancer.

Det giver KMD et ’åbenlyst’ incitament til at vinde udbuddet på støttesystemerne til en meget lav pris, mener Pernille Kræmmergaard.

- Så kan de nu sidde og orkestrere, hvornår de andre leverandører kan komme til, og kommunerne er i mellemtiden nødt betale for de monopolistiske systemer. Dermed forvrider det hele ideen med monopolbruddet, og sætter KMD som en privat virksomhed i en særdeles lukrativ situation ved så at sige 'at malke kommunerne', har hun tidligere udtalt til TV 2.

Miseren om KMD’s forsinkelser fik i december Socialdemokraterne til at kalde Sophie Løhde (V), der er minister for offentlig innovation, i samråd.

- I sidste ende er det her et groft misbrug af monopolen for egen vindings skyld, som koster det offentlige milliarder. Det skal der simpelthen gøres noget ved, lød det fra tidligere S-minister Magnus Heunicke ved den lejlighed.

Flere sager tynger

Udover de voldsommme problemer med kommunerne og ATP stævnede Skatteministeriet i efteråret KMD for 692 millioner på grund af det skandaleramte inddrivelsessystem EFI, der har kostet skatteyderne milliarder.

Dermed forvrider det hele ideen med monopolbruddet, og sætter KMD som en privat virksomhed i en særdeles lukrativ situation ved så at sige 'at malke kommunerne'

Pernille Kræmmergaard, it-professor Aalborg Universitet

Endelig har Region Syddanmark også set sig nødsaget til at indgå en ekstraordinær kontrakt på 15 millioner kroner til it-selskabet Silkeborg Data på grund af en forsinkelse fra KMD.

En aktindsigt i udbudsmaterialet viste ellers, at KMD vandt udbuddet foran netop Silkeborg Data trods højere priser, men på grund af overlegen funktionalitet.

En funktionalitet der imidlertid har været så mangelfuld, at regionen har hentet KMD-rivalen ind som brandslukker.