Business

Jobkurven fortsætter op: 6.000 flere i arbejde på én måned

Der bliver fortsat kortere mellem lønmodtagerne i Danmark, og det er de private arbejdspladser, der hyrer.

Der blev 6.000 flere lønmodtagere i Danmark i november måned, viser de netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik.

Dermed ikke bare bevarer arbejdsmarkedet den vækstkurve, der har gået opad siden 2013.

Udviklingen fra oktober til november er også markant større end den gennemsnitlige stigning på 3.900 nye lønmodtagere om måneden, man så i 2016. 

Færre offentligt ansatte

Det er udelukkende de private virksomheder og organisationer, som i øjeblikket hyrer flere medarbejdere.

- Det er bl.a. i servicesektoren, men der er også en markant fremgang i industrien. Dermed fortsætter industrien den gode tendens, de er kommet ind i de seneste år, siger cheføkonom Erik Bjørsted fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Den offentlige sektor fortsætter til gengæld en nedadgående tendens - i november blev der 700 færre ansatte i det offentlige. 

Kan berolige forbrugerne

Erik Bjørsted mener, at den forbedrede beskæftigelse kan være med til at sætte skub i forbruget. Friske tal viser mandag en stigning i forbrugertilliden - for første gang i fire måneder.

- Vi har set, at forbrugerne i stigende grad har været bekymrede for, om arbejdsløsheden ville stige. Derfor skal vi glæde os over, at jobfremgangen er så tydelig, som den er, for det er med til at berolige forbrugerne, siger cheføkonomen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Ikke helt på førkrise-niveau

Selv om det samlede jobmarked har været ét uafbrudt væksteventyr siden 2013, så er der stadig et stykke til situationen før finanskrisen.

Da de økonomiske hjul snurrede allerhurtigst i 2008, var der 52.200 flere i arbejde end i dag. 

I alt er knap 2.671.000 danskere nu i job.