Business

Børsraket i frit fald: Topfolk mistænkt for aktiefusk

Svensk politi har anholdt to personer fra biometri-selskabet Fingerprint Cards og ransaget deres hjem.

Svenske Fingerprint Cards, der udvikler teknologi til aflæsning af bl.a. fingeraftryk, er blevet centrum for en politiefterforskning mod to af selskabets fremtrædende skikkelser. 

Bestyrelsesmedlemmet Lars Söderfjell samt storaktionær og tidligere adm. direktør Johan Carlström er anholdt, mistænkt for et groft tilfælde af ulovlig insiderhandel i forbindelse med en nedjustering i december. Politiet har ransaget de mistænktes hjem, og de tilbageholdes foreløbig frem til torsdag.

Selskabet er efterfølgende dykket hele 6,5 pct. på børsen.

Stor handel før nedjustering

Fingerprint Cards er de seneste år er blevet særdeles kendt hos investorerne, efter at selskabet forrige år strøg til tops på børsen i Stockholm med en 17-dobling af værdien. I 2016 blæste vindene dog ikke i Fingerprints retning, og aktien faldt hele 47 pct.

8. december gik Fingerprint Cards til børsen med en nedjustering af årets forventninger, hvilket sendte aktien ud på en rutsjetur fra 75,25 svenske kr. til 67,75 svenske kr.

Ekobrotsmyndigheten - det svenske svar på bagmandspolitiet - mistænker Lars Söderfjell og Johan Carlström for at have misbrugt deres viden om den forestående nedjustering til at undgå store tab.

Tidl. direktør allerede sigtet

Ifølge en pressemeddelelse fra Ekobrotsmyndigheten blev der registreret et omfattende udsalg i aktien op til nedjusteringen.

Den ene af de mistænkte, Johan Carlström, forlod direktørjobbet i Fingerprint Cards i oktober. Han er i forvejen sigtet for ulovlig insiderhandel - en sag, som skal for retten i 2017.

- Jeg vil ikke komme ind på, hvad der er sket tidligere, for vi har nu at gøre med en ny hændelse fra december 2016, som vi skal til bunds i, siger Ekobrotsmyndighetens anklager, Olof Kronlund, i en pressemeddelelse.