Business

SAS vil flyve billigere indenrigs fra København

SAS betaler op til 215 kr for at få én passager igennem Københavns Lufthavn, siger flyselskabet, der nu kræver lavere priser.

Københavns Lufthavns udnytter sit monopol i indenrigstrafikken til at kræve tårnhøje lufthavnsafgifter fra flyselskaberne og i sidste ende passagererne. Afgifterne på indenrigstrafikken er dobbelt så høje som i Sverige og Norge. 

Det hævder SAS mandag i et debatindlæg i Jyllands-Posten og kræver lavere priser i Københavns Lufthavn.

215 kr. per passager

Afgifterne er den pris, flyselskaberne betaler for at flyve til og fra lufthavnen og benytte dens faciliteter. Ifølge SAS betaler selskabet op til 215 kr. for at sende én passager igennem lufthavnen og ud til flyet. En afgift, der ender på billetprisen.

- Lufthavnen spinder guld på deres monopol og alle de afgifter, flyselskaberne betaler. Samtidig tjener de mange penge, når de passagerer, vi leverer, shopper, pointerer direktør for infrastruktur i SAS, Lars Wigelstorp Andersen, overfor Jyllands-Posten Erhverv.

I de første tre kvartaler af 2016 havde Københavns Lufthavn et driftsoverskud (Ebit) på 1,4 mia. kr. af en omsætning på 3,3 mia. kr. 

Lufthavnen: Vi er blandt de billigste

Kritikken fra SAS kommer samtidig med, at Københavns Lufthavn mandag holder konference på Christiansborg under overskriften "Hvordan binder vi Danmark bedre sammen?". SAS mener, at lavere lufthavnsafgifter vil være med til at forbedre infrastrukturen i Danmark ved at gøre indenrigsflyvningerne mere attraktive.

Hos Københavns Lufthavne afviser man kritikken. Afgifterne er med til at sikre lufthavnens udvikling og vækst i fremtiden, lyder det.

- Vi er naturligvis opmærksomme på at finde den rette position i markedet, og vi er tilfredse med, at vi på nuværende tidspunkt er den 6. billigste lufthavn blandt 24 sammenlignelige lufthavne i Europa, udtaler Københavns Lufthavnes pressechef, Kasper Hyllested.