Business

Nordea politianmeldt for brud på hvidvask-regler

Trængslerne fortsætter for storbanken Nordea, der nu er blevet politianmeldt for brud på regler om hvidvask.

Kontrollen med hvidvask har været så grel i Nordea, at Finanstilsynet har politianmeldt banken.

Nordea fortæller i en meddelelse til fondsbørsen, at det sker efter en undersøgelse i juni 2015, der udløste en række påbud og nu en politianmeldelse.

- Vi ønsker at understrege, at vi ikke kan acceptere mangler på noget område. Vores kunder og samarbejdspartnere skal kunne forvente, at vi følger reglerne, og compliance er en absolut topprioritet for Nordea, siger topchef Casper von Koskull i en meddelelse.

Nordea: Har været for langsomme

Banken, der har fået hele 12 påbud af Finanstilsynet, har været for langsom til at handle på problemerne, siger direktøren.

- Vi erkender, at vi oprindeligt undervurderede kompleksiteten og den tid, det tager at ændre vores procedurer.Vi er bekendt med manglerne på hvidvaskområdet, og vi har i tæt dialog med myndighederne taget de fornødne skridt i den handlingsplan, vi lancerede sidste forår. Vi arbejder målrettet på at afhjælpe alle potentielle mangler.

Ingen kontrol af mulig terror-finansiering

Selvom banken har øget fokus på hvidvask, er det slet ikke nok, siger myndighederne i en redegørelse.

- Finanstilsynets samlede vurdering af bankens foranstaltninger til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering er, at den fornødne risikostyring ikke er til stede, ligesom håndteringen af hvidvaskområdet ikke er tilstrækkeligt ledelsesmæssigt forankret i banken, oplyser Finanstilsynet.

Kritikpunkterne går blandt andet på, at der ifølge tilsynet er risiko for, at Nordea "kan blive misbrugt til hvidvask og finansiering af terrorisme".

Nyheden om politianmeldelsen kommer efter flere drøje måneder for Nordea, der er blevet hårdt ramt af Panama-papirerne, afsked til flere topchefer og senest i denne uge kritik af forhøjede bidragssatser.

Opdateres