Business

Nordea Kredit hæver bidragssatserne: Så meget koster det kunderne

Nordea Kredit hæver prisen på sine boliglån med op til 228 kroner om måneden. Nye kapitalkrav er årsagen.

Nordea Kredit hæver sine bidragssatser. Det sker med henvisning til nye regler for kapitalkrav, oplyser realkreditinstitutionen via fondsbørsen.

Tidligere har Nykredit og RD hævet deres bidragssatser. Specielt førstnævnte udløste et ramaskrig, da man forud for sin børsnotering indførte prisstigninger.

Nordea Kredit fortæller, at nye kapitalkrav betyder, at man skal øge sin kapital med 7,7 milliarder kroner.

- Nordea Kredit skal på grund af den nye lovgivning sætte mere kapital til side for at kunne yde lån til kunderne. Det gør det dyrere at tilbyde realkreditlån, og derfor justerer vi priserne, skriver Torben Laustsen, bankdirektør i Nordea.

Prisen for kunder i Nordea Kredit vil stige med mellem 30 og 228 kroner om måneden ved et lån på en million kroner.

Lån med fast rente og afdrag vil stige mindst, mens lån med variabel rente og uden afdrag vil stige mest. 

- Bidragssatserne afspejler den risiko og de omkostninger, der er ved forskellige låntyper.

- Forhøjelsen følger endvidere myndighedernes ønske om, at flere boligejere bør afdrage løbende på deres lån, og at flere boligejere vælger fast rente eller lån med mindre hyppig rentetilpasning, skriver Nordea.

Nordea giver 6000 kroner i rabat

For at mindske omkostningerne for kunderne giver Nordea Kredit 6000 kroner i rabat på omlægning af lån i resten af 2016.

Prisstigningerne gælder fra 1. oktober.

I starten af året hævede Nykredit sine bidragssatser og udløste en sand klagestorm hos sine kunder. Efterfølgende hævede Realkredit Danmark sine bidragssatser.

- Der er intet overraskende i, at Realkredit Danmark hæver bidragssatserne. Og de andre vil følge efter senest i starten af 2017, sagde Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videnscenter, da Realkredit Danmark hævede satserne.

Det skete med henvisning til nye regler for realkreditinstitutterne, der skal have flere penge liggende som buffer.