Business

Svenske SAS-piloter strejker

Arkivbillede Mathias Løvgreen Bojesen / Scanpix Denmark

Tusinder af flypassagerer i Sverige rammes af strejke blandt svenske SAS-piloter. Mange fly bliver aflyst.

I alt 400 svenske SAS-piloter har fredag aften indledt en strejke, efter forhandlinger mellem piloterne og deres arbejdsgiver er brudt sammen.

Det har tvunget SAS til at aflyse omkring 40 planlagte flyvninger fredag aften. Omkring 4000 passagerer er ramt af disse aflysninger. 

Strejken vil dog kun i begrænset omfang berøre dansk lufttrafik.

- Det er i et begrænset omfang, at strejken i Sverige rammer Danmark. Der er indtil videre tale om tre afgange i hver retning fra Stockholm- København i dag. Vi beklager, at vores kunder er sat i denne situation.

- Vi kontakter selvfølgelig vores passagerer, der er berørt af strejken via sms og e-mail. Vi opdaterer vores hjemmeside og sociale medier løbende, og man kan kontakte vores kundeservice også, fortæller Mariam Skovfoged, pressechef i SAS Danmark.

Det er piloterne på de kortere flyvninger, der strejker. Det vil sige, at det er indenrigsflyvninger og afgange til det øvrige Europa.

De har tværtimod haft en lønudvikling på 2-3 procent om året de seneste ti år. En gennemsnitsløn for en svensk pilot er ca 1. million svenske kr.

Mariam Skovfoged, Pressechef SAS Danmark

Længere rejser til Asien påvirkes ikke

Længere flyvninger fra Arlanda-lufthavnen ved Stockholm til Asien og USA er ikke påvirket af strejken.

Parterne har forhandlet siden 18. april og er havnet i den svenske pendant til Forligsinstitutionen, Medlingsinstitutet. Det er især spørgsmålet om løn, der skiller parterne ad.

De svenske piloter ønsker desuden en mere tydelig aftale, da SAS - ifølge deres synspunkt - udnytter uklarheder i den eksisterende aftale, der blev indgået i 2015, til sin fordel.

Lønnedgang i forhold til resten af befolkningen

Piloterne mener, at de over flere omgange har strakt sig langt for at redde SAS.De peger blandt andet på, at piloternes lønninger siden 2009 er faldet med 20 procent sammenlignet med det svenske arbejdsmarked generelt, mens produktiviteten i samme periode er steget med 20 procent. Et synspunkt der dog ikke deles af SAS ledelsen. 

- Vi forstår ikke den påstand, den svenske pilotforening kommer med, når de siger, at deres lønninger siden 2009 er faldet med 20 procent sammenlignet med det svenske arbejdsmarked generelt. Det kan vi slet ikke genkende. De har tværtimod haft en lønudvikling på 2-3 procent om året de seneste ti år. En gennemsnitsløn for en svensk pilot er ca 1. million svenske kr, siger pressechef i SAS Mariam Skovfoged.

Det er ikke kun i Sverige, at SAS har forhandlet med sine piloter. Torsdag undgik SAS en strejke i Norge, hvor 430 piloter havde gjort klar til at blive på jorden, men her nåede man til enighed efter lange forhandlinger.