Business

Forundret aktiechef efter kaos i Lauritz.com: - Vil ikke engang købe for 5 kroner per aktie

Det ser skidt ud for Lauritz.com, der højest overraskende droppede en børsnotering i går.

Det skulle have været så festligt, men det sidste døgn har været mere end grumt for auktionshuset Lauritz.com.

Selskabets børsnotering blev skrinlagt i sidste time, og efter mere end 20 timer uden forklaring, er selskabets investeringsbank ABG Sundal Collier kommet på banen. Årsagen var en frygt for en kurslussing, men bankens chef vil ikke kalde det en fiasko.

- Der er nærmere tale om, at vi har gjort noget for at undgå en potentiel fiasko ved at tage en ansvarlig beslutning baseret på tilbagemeldinger fra markedet, siger siger chef Jonas Ström fra ABG til Finans.dk.

- En ansvarlig ejer (Bengt Sundstrøm, red.) har på meget kort tid accepteret at gentænke og justere prisen til gælde for investorerne, fortsætter den svenske bankchef, der ikke er vendt tilbage på TV 2's henvendelser.

Søgt forklaring

Forklaringen preller af på John Stihøj, der er direktør i Aktieinfo, der har analyseret aktien op til børsnoteringen.

- Det er en kommunikationsbrist udover alle grænser, siger Stihøj til TV 2 (se interview øverst i artiklen).

ABG forklarer samtidig, at planerne blev udskudt, fordi der var for få professionelle investorer. En besynderlig melding, mener John Stihøj, der henviser til, at Lauritz.com har lagt op til at være folkeaktie.

- Nu er det så, fordi der er mange private, at børsnoteringen i første omgang ikke bliver til noget. Det virker sådan lidt søgt.

Modstridende meldinger

Forløbet i går vakte forunding og stor kritik. Og det var da også anderledes bumlet end Dong Energys entre var på fondsbørsen i København.

Klokken 8.42 - 18 minutter inden børsnoteringen - blev den skrinlagt med henvisning til manglende godkendelse på grund af likviditets-mangel.

Det afviste Finanstilsynet imidlertid, og senere ændrede Lauritz.com forklaring til 'tekniske årsager'. Selskabet afviste at uddybe, men senere sagde Nasdaq-børsen i Stockholm, at der ikke var nogle tekniske problemer hos dem.

Afviser at købe til lavere pris

En mildt sagt pinagtig situation for Lauritz.com, der sidste år rundede en omsætning på 1 milliard kroner, men dog landede et underskud på godt 10 millioner.

Bengt Sundstrøm, der sidder på 95 procent af aktierne i selskabet, har siden den afbrudte børsintro været tavs. Lauritz.com oplyste dog i går, at et nyt prospekt er på vej til kommende investorer.

Her lægger Lauritz.com op til en lavere pris end de 19-21 kroner, der var lagt op til i første omgang. Det får dog ikke John Stihøj til at genoverveje Lauritz.com.

- Jeg kan sige med 100 procents sikkerhed, jeg skal ikke være med på den her børsnotering.

5 kroner aktien, hvad så?

- Nej. Faktisk nej.

Stor gæld tynger Lauritz.com

Selvom John Stihøj afviser at investere, er han spændt på fremtiden for Lauritz.com, der kommer med nyt prospekt 15. juni og nyt forsøg på børsnotering 22. juni.

- Hvis de kommer med en meget lav kurs, får de ikke nær så meget provenu, som de havde regnet med, og så reducerer de også muligheden for at reducere deres gæld, som er en af planerne bag den her børsnotering.