Business

Dong Energy får børsværdi på 98 milliarder kroner

Den endelige pris på Dong Energy lander lige i underkanten af 100 milliarder kroner.

Den længe ventede salgspris på Dong Energy er omsider kendt - det bliver 98,2 milliarder kroner eller 235 kroner per aktie.

Dermed er værdien officielt mere end fordoblet siden kapitalrejsningen, der blev gennemført i februar 2014. Da Goldman Sachs, ATP og PFA købte sig ind i Dong Energy blev energiselskabet værdisat til cirka 44 milliarder kroner.

Da Dong Energy for to uger siden offentliggjorde prospektet forud for børsnoteringen, blev værdien sat til mellem 83,5 og 106,5 milliarder kroner.

Stolt direktør

Stor interesse for aktierne fra både ind- og udland betød, at det spænd i to omgange blev hævet til i alt 94 milliarder kroner, men også sænket til 98,2 milliarder kroner tirsdag i denne uge.

Adm. direktør Henrik Poulsen siger i en meddelelse, at de ansatte bør være stolte af at have opbygget en af de grønneste energikoncerner i Europa.

- Jeg er glad for den positive feedback, vi har fået fra investorer rundt om i verden, og den tillid, de har vist os ved at blive aktionærer i DONG Energy. Vi vil arbejde hårdt for at indfri deres forventninger i vores fortsatte indsats som førende inden for omstillingen til et mere bæredygtigt energisystem, siger han.

Da Henrik Poulsen kom til Dong Energy i efteråret 2012 var selskabet i en tung forfatning med stor gæld og faldende indtjening.

Halvdelen af planen gik galt

Siden søsatte den nye topchef en stor plan for genopretning af selskabet med to hovedelementer - en massiv stigning i produktionen af olie og gas til 150.000 tønder om dagen og en stor udbygning af havvindmøller til i alt 6500 megawatt i 2020.

Siden har olieprisen og tekniske problemer på flere projekter bremset den sorte del af Dongs vækstplan. 

Til gengæld er havmølleudbygningen gået som planlagt, og det er hovedårsagen til den store værdistigning, der er skabt, selvom halvdelen af vækstplanen er fejlet.

Tusindvis af nye aktionærer

Med børsnoteringen får Dong Energy mere end 36.000 nye investorer fordelt på institutionelle (fx pensionskasser og fonde) og private.

Danske privatinvestorer har fået omkring 10 procent af de udbudte aktier, mens 90 procent er givet til store investorer fra ind- og udland.