Business

Torsdag går det løs: Her er Dongs rodede vej mod børsnotering

Torsdag har Dong Energy første dag på fondsbørsen efter lang tids polemik, politiske slagsmål og svingende regnskaber. Få overblikket her.

Efter lang tids polemik, politiske slagsmål og svingende regnskaber er det nu en realitet. Dong Energy har første handelsdag på fondsbørsen i København torsdag.

Samlet sælger Dong Energys ejere op mod 17,4 procent af aktierne i selskabet til nye investorer.

Dong Energys vej til børsen startede i 2014, da staten solgte en del af sin aktiepost i selskabet til blandt andre investeringsbanken Goldman Sachs.

Ved salget i 2014 var Dong værdisat til 45 milliarder kroner. Til en anslået pris på mellem 94 og 98,2 milliarder kroner står den nuværende ejerkreds til at have fordoblet værdien af deres investering i den statslige energikæmpe på få år.

Her får du overblikket over DONG-sagen:

* Goldman Sachs, ATP og PFA købte sig i 2014 ind for 11 milliarder kroner i Dong Energy. Efter salget er statens ejerandel reduceret fra 81 til 60 procent.

* I den forbindelse blev det præsenteret, at en børsnotering var under overvejelse.

* Dong Energy er en sammenlægning af seks danske energiselskaber: Dong, Elsam, Energi E2, Nesa, Københavns Energis Elaktiviteter og Frederiksberg Forsyning.

* Energikæmpen, som blev dannet i 2006, forsyner blandt andet danskerne med el og gas, sørger for elproduktionen på kraftværker og har investeret kraftigt i vindenergi.

* Beslutningen om en børsnotering blev truffet i september 2015, hvor ambitionen lød, at børsnoteringen skulle ske i løbet af 18 måneder.

* Hovedsædet ligger i Fredericia.

* Administrerende direktør er Henrik Poulsen. Han kom fra TDC og afløste i 2012 Anders Eldrup.

* Selskabet har knapt 6700 ansatte. I 2015 omsatte Dong for 70,8 milliarder kroner og tabte 12,1 milliarder kroner på grund af voldsomme nedskrivninger efter faldende oliepriser. Året før tabte Dong 5,3 milliarder kroner grundet nedskrivninger på gaskontrakter.

* I 2016 forventer Dong et driftsresultat på 20-23 milliarder kroner. I 2015 lød det på 18,5 milliarder kroner.

Kilder: Ritzau, Dong Energy.