Business

Ødelagte vindmøller skaber usikkerhed før Dongs børsdebut

Vingerne på havmøller slår revner, og Dong risikerer selv at stå med kæmperegningen til reparationer.

En række af energigiganten Dong Energys havvindmølleparker bliver ramt af slitage i langt større omfang end hidtil antaget. Uenighed om, hvem der skal betale reparationerne, skaber nu usikkerhed blandt investorerne forud for Dongs børsnotering torsdag.

Det skriver InsideBusiness.

Den hårde vind og salte luft til havs stiller store krav til havvindmøller. Særligt møllerne fra Dongs hovedleverandør, Siemens, er i problemer, idet det barske klima får vingernes forkanter til at slå revner.

Siemens betaler ikke

Investorerne har haft den opfattelse, at producenten står for reparationerne og dækker tabet i den periode, møllerne ikke er i drift. Men i sit børsprospekt fortæller Dong, at leverandørerne har en anden indstilling.

Se meget mere på TV 2s nye digitale  business-kanal TV 2 BUSINESS.

- Senest har Siemens Wind Power A/S indtaget den holdning, at en specifik problemstilling med erosion pa vingernes forkant må anses for at være normal slitage og derfor ikke er dækket af deres garanti. Denne tvist er endnu ikke afklaret, og vi vil eventuelt skulle afholde omkostninger forbundet med reparationsarbejde og fremtidigt vedligeholdelsesarbejde, skriver Dong i prospektet.

Som investor er det svært at få en fornemmelse af, hvor godt DONG reelt har taget højde for problemet

Kim Korsgaard Nielsen, porteføljeforvalter

Investorer kræver svar

Dermed kan energigiganten komme til at hænge på store ekstraudgifter til havvind, som er et helt afgørende forretningsområde for Dong. Tirsdag kl. 8.00 holder Dongs emissionsbank Nordea telekonference om noteringen, og flere investorer vil kræve svar på problematikken. 

- Det er klart, at det giver en usikkerhed omkring casen, at DONG's havvindmøller nu viser sig at gå i stykker så relativt tidligt. Problemet er, at det kan blive dyrt at reparere samtidig med, at DONG rammes af, at møllerne ikke kan producere strøm, når de skal udskiftes. Som investor er det svært at få en fornemmelse af, hvor godt DONG reelt har taget højde for problemet, siger porteføljeforvalter Kim Korsgaard Nielsen fra Carnegie Asset Management til InsideBusiness.

Dong går på børsen torsdag den 9. juni. Interessen for aktien har vist sig så stor, at Dong mandag hævede sin mindstepris, så prisspændet nu ligger mellem 220 og 250 kr per aktie. Det svarer til en børsværdi mellem 91,9 og 106,5 mia. kr.