Business

Nordea: Offshore-selskaber 'helt almindeligt' i Rusland

Nordea afviser, at bankens russiske ledere har ført penge uden om myndighederne, men lukker nu engagementerne med Panama-selskabet Mossack Fonseca.

Det har ikke været ulovligt, når chefer i Nordea Rusland har ført penge til skattely-lande gennem advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. Firmaet er omdrejningspunkt for de tusindvis af skattely-konstruktioner, der er blevet afsløret i de såkaldte Panama-papirer.

"Nordeas ledelse i Rusland har indberettet oplysninger vedrørende de sager, der er nævnt i medierne, til de russiske skattemyndigheder," skriver Nordea i en pressemeddelelse. 

Banken har afvist at lade sig interviewe om sagen til TV 2 Business.

Avis: Vicedirektør havde 7,5 mio. i skattely

Politiken, der har adgang til lækkede Panama-papirer, beskriver mandag, hvordan fire nuværende og en tidligere chef i Rusland med hjælp fra Nordea har oprettet stråmandsselskaber gennem Mossack Fonseca.

I Rusland er det helt almindeligt

Nordea

Konkret beskriver Politiken, hvordan en vicedirektør i Rusland fik oprettet et anonymt selskab på De Britiske Jomfruøer. Selskabet havde 1 mio. euro på en konto i Nordea Luxembourg. Med pengene placeret i udlandet skulle der ikke betales skat i Rusland.

Da direktøren i 2015 ville have pengene til Rusland, fik han ifølge Politiken en kollegas hjælp til at udfærdige et dokument, der skulle vise, at det anonyme selskab havde lånt millionen og nu skulle betale den tilbage. Ifølge avisen blev lånedokumentet tilbagedateret til foråret 2015, selv om det var oprettet i december 2015.

"Helt normalt" i Rusland

Nordea vil ikke kommentere på enkeltkunder, som banken betegner de russiske chefer. Bankkoncernen afviser, at den har medvirket til noget ulovligt, og at de russiske myndigheder har været fuldt oplyst. Endvidere mener banken ikke, at der er noget opsigtsvækkende i, at dens ledere har offshore-konstruktioner.

Se meget mere på TV 2s nye digitale  business-kanal TV 2 BUSINESS.

"Under forudsætning af at alle krav er overholdt, er offshore-selskaber en fuldt ud lovlig måde at strukturere formuer på og er udbredt blandt velhavende russere, herunder ledere i vores bank i Rusland. I Rusland er det helt almindeligt, og de russiske skattemyndigheder har standardregler for procedurer vedrørende skat," skriver Nordea i sin pressemeddelelse.

Lukker Panama-konstruktioner

Selv om banken ikke mener, at der er sket ulovligheder, afvikler den alligevel engagementerne med Mossack Fonseca i Panama. I pressemeddelelsen lyder det:

"Vi har allerede meddelt, at Nordea Luxembourg i samarbejde med deres kunder afvikler samtlige konstruktioner med Mossack Fonseca. Det gælder naturligvis også de pågældende personer fra den russiske ledelse. Beslutningen er truffet, fordi vi ikke vil anses for at operere i en gråzone eller kædes sammen med selskaber, der anses for at operere i en gråzone."