Business

Fortsat uklarhed om omstridt ukrudtsmiddel efter afstemning

Der er ikke flertal blandt EU-landene for en forlængelse af stoffet glyfosat, som bruges i Roundup.

Det er for alvor ved at være sidste udkald, hvis landmænd og haveejere fortsat skal kunne benytte sig af et af de mest populære midler mod skvalderkål, tidsler og andet ukrudt i haven og på marken.

EU's medlemslande har mandag stemt om at forlænge godkendelsen af sprøjtemidlet glyfosat. Den udløber 1. juli, men der var ikke flertal for en forlængelse, oplyser Miljøstyrelsen.

Derfor bliver forslaget om forlængelse nu sendt til EU's appeludvalg, og det forventes at EU-Kommissionen meget snart vil indkalde appeludvalget til et møde om sagen.

Stoffet glyfosat er kommet under mistanke for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Derfor har flere lande haft svært ved at give deres støtte.

Mistænkes for at være kræftfremkaldende

EU's kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed, Vytenis Andriukaitis, opfordrede på et pressemøde onsdag medlemslandene til snart at nå til enighed om en forlængelse af den nuværende godkendelse af glyfosat.

EU-Kommissionen mener, at forlængelsen skal gælde så længe, at EU’s kemikalieagentur, ECHA, er i gang med en ny undersøgelse af kræftrisikoen ved brug af glyfosat og senest frem til udgangen af 2017.

EU-Kommissionen lagde oprindeligt op til en forlængelse på 15 år, derefter 9 år, og efter stor ballade om, hvorvidt stoffet kan fremkalde kræft, anbefalede kommission altså onsdag blot en teknisk forlængelse.