Brexit

Cheføkonom: Brexit vil koste tusindvis af danske job

Dansk landbrug krydser fingre for et britisk ja til EU.

Danmark har både historisk og i dag haft et nært forhold til Storbritannien, og derfor vil det gøre ondt, hvis landet siger farvel til EU.

Sådan lyder det fra Frank Øland, cheføkonom lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- Vi har sidste år haft en eksport til Sorbritanien på 12,9 mia. kr, og hvis vi regner på det, så skaber det 13.000 job, siger han til TV 2. Ved et farvel til EU vil en del af disse arbejdspladser være i spil.

- Det er svært at afvise, at et par tusinde arbejdspladser vil forsvinde fra Danmark, siger Frank Øland.

Mejeri- og slagterigiganterne Arla og Danish Crown har produktion i Storbritanien, og den produktion kan blive udviddet, hvis et britisk farvel til EU fører til mere administrativt bøvl, told og afgifter. 

- Det er ikke sikkert virksomhederne bliver ramt så hårdt, men det kan ramme dansk økonomi og danske arbejdspladser, siger Frank Øland.

Briterne skal stemme om medlemslab af EU 23. juni, og der er spænding til det sidste.

De seneste uger har premierminister David Camerons fløj af EU-tilhængere mistet et komfortabelt forspring i målingerne, der viser nærmest dødt løb.

Senest i dag er det britiske pund blevet svækket på grund af målinger, der viser medvind til dem, der stemmer for et britisk exit - også kendt som Brexit.

Finansministeriet vurderer, at den danske vækst skrumper mærkbart, hvis EU mister Storbritannien som medlemsland. Konkret regner ministeriet med en vækst på 1,1 procent i år, hvis briterne bliver, og 0,9 procent uden.

I 2017 bliver forskellen endnu større, lyder det fra ministeriet: 1,1 procent hvis Storbritannien melder sig ud, men 1,7 procent hvis de bliver inde.