Business

FLSmidth-forretning til salg er værdiløs

Frasalg plejer at skæppe i kassen, men ingeniørkoncernen FLSmidth skal ifølge eksperter og professionelle investorer ikke forvente nævneværdig pris.

FLSmidth arbejder målrettet på at sælge en af sine forretningsenheder, men salgsprisen bliver symbolsk.

Det vurderer flere eksperter og store investorer over for TV 2 Business omkring den igangsværende salgsproces af Bulk Material Handling, der er en del af mineraldivisionen i FLS og i november sidste år blev betegnet som uønsket.

Carnegie Asset Management er blandt de markedsdeltagere, der vurderer en ikke-eksisterende salgsgevinst.

- Jeg tror, at de fleste investorer har forstået, at prisen bliver så lav, at det ikke har nogen betydning, siger porteføljemanager Kim Korsgård Nielsen, der har FLS-aktier for omkring 200 millioner kroner.

FLS jagter god køber

Bulk Material Handling har længe været nødlidende og med salgsbeslutningen blev 40 procent af de ansatte på den tyske fabrik opsagt. 

- En salgspris på alt over ingenting er positivt. Det er en ekstremt udfordret forretning, så man skal ikke købe aktier i FLSmidth på grund af et forestående salg, siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

Se meget mere på TV 2s nye digitale  business-kanal TV 2 BUSINESS.

Topchef i FLS, Thomas Schulz, er ikke meget for at kommentere forventningen til frasalget, men står fast på ønsket om at sælge Bulk Material Handling.

- Vi søger altid den bedst mulige pris for vores frasalg. Det gælder ikke kun processen omkring vores fabrik i Wadgassen, vi viste det også med salget af Cembrit. Det er vigtigt, at vores ansatte får en god ejer for fremtiden, siger Thomas Schulz. 

Topchefen har givet sig selv et år til at skippe den uønskede forretning af sted, hvilket giver ham et halvt år at løbe på.

Salgsproblemer prøvet før

Hans forgænger Jørgen Huno Rasmussen måtte i første omgang opgive at sælge fibercementdivisionen Cembrit, men i andet forsøg lykkedes det at finde en køber efter at have gennemført en turnaround af forretningen. Det endte med at gå fra usælgeligt til et salg over 1 milliard kroner.

Det er ikke uvant, at pressede selskaber sælger forretninger fra til symbolske priser. Vestas solgte i 2013 to maskinfabrikker og fire støberier samt 1000 medarbejdere for 1 euro. Fodboldklubben AGF har lavet samme manøvre med frasalg af forretningerne dans, floorball, håndbold, basketball og badminton uden at få penge ud af det.

I Vestas' tilfælde betød frasalget til 1 euro en trecifret millionnedskrivning på fabrikkerne, og her bliver det hos FLS også værd at notere, om frasalget vil udløse en nedskrivning, eller om alle dårligdomme er indregnet i bøgerne.

Hvis du vil læse mere om TV 2 Business så klik her.