Business

Dong bliver ramt på flere fronter og risikerer nu dobbeltsmæk

Et dobbeltsmæk lurer forude for Dong, når renterne begynder at stige. Det vil ramme den nye aktie.

Dong Energy har som boligejerne nydt de historisk lave renter, der har sendt store beløber i energiselskabets kasse. Men når renterne på et tidspunkt stiger, står Dong foran en dobbeltstraf, hvilket vil presse den nye aktie.

Energiselskabet bliver nemlig ramt på to fronter, påpeger Johnny Madsen, der er investeringschef i Dansk Formue- og Investeringspleje, som forvalter et milliardbeløb.

- De seneste års rentefald har betydet en pæn værdistigning til de eksisterende havmøllerparker, og samtidig har pensionskassernes incitament til at investere i vindparkerne været stort, i takt med at renterne er gået mod nul. Det har været en dobbeltgevinst, men bliver dobbeltstraf, når renterne stiger, siger Johnny Madsen.

Kapitalforvalteren sammenligner Dongs havmølleforretning med en obligation, som falder i kurs i takt med stigende renter.

Dong: Kun en del af forretningen

Hidtil har der været fokus på, at Dong er en risikabel investering i og med, at havmølleforretningen langt hed ad vejen er finansieret af støttekroner og dermed politikernes velvilje.

Se meget mere på TV 2s nye digitale  business-kanal TV 2 BUSINESS.

Ifølge Johnny Madsen er det imidlertid meget vigtigt at have rente-elementet for øje, fordi det kan ramme selskabet på to fronter - værdien af de snurrende møller og investorernes interesse for at købe andele i havmølleparkerne. 

Så snart renterne begynder at kravle et stykke op igen - de er på vej op i eksempelvis USA - vil investorerne være mere tilbøjelige til at kigge efter eksempelvis obligationer fra stater, virksomheder eller boligejere, forudser Johnny Madsen.

Frasalg vigtig del af strategi

Dong Energy ønsker ikke at kommentere kritikken, men henviser til prospektet, hvor renteelementet også fremgår. 

Heraf fremgår det, at det udelukkende er havvindforretningen, der bliver ramt ved rentestigninger, men det er også afgørende, da den udgør over tre fjerdedele af energiselskabets værdi efter olie- og gasdivisionens deroute.

Dong forventer en indtjening for hele 2016 på mindst 20 milliarder kroner, og i det seneste kvartal udgjorde frasalg af havmølleparker 1,6 millirader kroner.

Det er på frasalgene, der er et nøgleelement i Dongs forretningsmodel, der vil blive ramt hårdest af stigende renter, fordi investorerne vil kigge andre steder, men også værdien af havmøllerne vil falde ved rentehop.

Ledelsen tror på det

Frygten for stigende renter er til at overse i prospektet. Dong Energy fremhæver tværtimod udsigten til store afkast gennem omstillingen til havvindsdominansen og de store vækstforventninger til havvind.

Så ledelsen ser ikke ud til at frygte indhug i pengestrømmene og mindre appetit på at købe vindparker, når renterne på et tidspunkt vågner til live og stiger.

Johnny Madsen påpeger, at renterne skal et godt stykke op fra de nuværende niveauer omkring nul, hvis det skal gøre rigtig ondt på Dong.

En normalisering af renteniveauerne i omegnen af 4-5 procent vil være en begmand for Dong, der dog kan trøste sig med, at de renteniveauer formentlig ligger en længere årrække væk i Europa.

Hvis du vil læse mere om TV 2 Business så klik her.