Historien taler for Dong-pris over 100 milliarder - investor siger nej tak

Elastikken i værdien er stor fra Dongs side, men tidligere børsnoteringer tyder på en notering over 100 milliarder - og en stejl stigning derfra.

Med et spænd pĂĄ 23 milliarder kroner i værdisætningen af Dong Energy, har energiselskabet givet sig selv en historisk stor elastik, men meget tyder pĂĄ en pris over 100 milliarder kroner.

Derudover er der ifølge eksperter fra CBS god grund til at tro, at aktien vil stige markant fra åbningen.

Et kig pĂĄ de seneste børsnoteringer herhjemme viser, at prisen typisk ender i toppen af det leje, der er udmeldt i prospektet, der er selskabets salgsmateriale.

I de fleste tilfælde går prisen markant op ved børsnoteringen, i gennemsnit 18 procent på den første dag

Ulf Nielsson, lektor i finansiering pĂĄ CBS

Særligt udtalt var det i tilfældet med it-selskabet NNIT, der blev børsnoteret i marts 2015. Sælgeren Novo Nordisk havde lagt op til et interval på 100-120 kroner, men interessen var så stor, at det blev hævet til 120-130.

Noteringsprisen for NNIT endte pĂĄ 125 kroner, og derfra steg prisen eksplosivt fra ĂĄbningen.

Andre eksempler er Matas, der endte pĂĄ 115 kroner i et interval pĂĄ 100-120 kroner, OW Bunker med 145 kroner i et interval pĂĄ 120-150 kroner og smykkeselskabet Pandora med en startpris pĂĄ 215 kroner i et interval pĂĄ 175-225 kroner.

Dermed er der lagt op til en meget høj pris på Dong, og den kan meget vel stige yderligere, når selskabet først er på fondsbørsen.

Mærkeligt lave priser

Ifølge lektor i finansmarkeder og børsnoteringer Ulf Nielsson pĂĄ Copenhagen Business School stiger en aktie typisk markant kort efter børsnoteringen. Begrebet hedder IPO (Initial Public Offering betyder børsnotering, red.) under pricing.

- I de fleste tilfælde går prisen markant op ved børsnoteringen, i gennemsnit 18 procent på den første dag. Så det er mærkeligt over tid, hvorfor selskaber ikke sætter prisen op, så de får flere indtægter. Det kunne give flere penge i kassen, siger Ulf Nielsson, der udtaler sig generelt og ikke specifikt om Dong Energy, til TV 2.

Afviser at købe

Til trods for, at der er udsigt til stigninger, vil Johnny Madsen fra Dansk Formue- og Investeringspleje ikke købe aktier i Dong Energy. Han mener, at risikoen er for stor i havvindmølleforretningen, fordi den er meget afhængig af statsstøtte. 

- Om der kan laves en kortsigtet gevinst er absolut muligt, men jeg har ikke lyst til at købe ind på den korte bane, hvis jeg er i tvivl på den lange bane, siger Johnny Madsen til TV 2.

Hvis der ikke var en præmie til investorerne for at stille op tidligt, ville mange bare freeride og vente til at se

Ken L. Bechmann, professor CBS

Derudover er Dongs prisinterval i prospektet på hele 23 milliarder kroner fra 83,5 til 106,5 milliarder kroner. Det er også atypisk sammenlignet med selskaber ISS, Matas og NNIT, men der er god grund til at have en stor spændvidde, forklarer professor Ken L. Bechmann fra CBS.

- Det er så vigtigt, at man har en positiv spiral ved en børsnotering. Man vil typisk hellere have, at intervallet er lidt lavere, så man indikerer, at det er et attraktivt interval og på den måde får mere investor-interesse, siger han til TV 2 og supplerer.

- Man ønsker for alt i verden ikke, at prisen falder og investorerne er skuffede, og man får negative overskrifter. Selvom det koster at sætte det lidt for lavt, men man gør det for at være på den sikre side.

Samtidig er det ifølge professoren kutyme at belønne de loyale investorer.

- Hvis der ikke var en præmie til investorerne for at stille op tidligt, ville mange bare freeride og vente til at se kursen på noteringsdagen.