Dong er nu op mod 130 milliarder værd: - Forstår godt, hvis folk undrer sig

Dongs værdi er op mod tredoblet på få år, vurderer flere banker ifølge Berlingske Business. Bankerne må vide noget, vi ikke ved, siger ekspert.

Det statsejede energiselskab Dong Energy gemmer på værdier på op mod 120-130 milliarder kroner kroner, vurderer investeringsbankerne ABG Sundal Collier og UBS.

Sådan lyder det i dagens Berlingske Business, der har set flere fortrolige analyser fra bankerne bag børsnoteringen af Dong Energy.

Det kan jeg godt forstå, at folk undrer sig over, også i betragtning af, hvad det blev solgt til for et par år siden

Thomas Borup Kristensen, lektor Aalborg Universitet

Værdisætningen fra investeringsbankerne er opsigtsvækkende i lyset af, at energiselskabet ved kapitaludvidelsen i 2014 blev vurderet til at være godt 44 milliarder kroner værd.

Kommer bag på ekspert

Godt nok er 120-130 milliarder det højeste niveau i et prisspænd, der ligger fra 90 milliarder kroner og op, men selv de laveste niveauer er overraskende høje, mener lektor Thomas Borup Kristensen, der er ekspert i værdisætning.

- Jeg har sagt 80 milliarder og opefter. Så det overrasker mig, når de andre ligger fra 90 og op til 130 milliarder kroner, siger han til TV 2.

De store værdier i Dong ligger i en meget stor gennemsigtighed i forhold til indtjening, for havmølleparker typisk er garanteret en indtjening i 15-20 år.

Ukendte vækstplaner bag værdi

Det er guf for investorer, men ifølge Thomas Borup Kristensen må ligge mere bag.

- Med de priser, der er sat på gang, må der ligge nogle vækstplaner, vi ikke kender til. Ellers har jeg svært ved at se, at priserne skulle komme så højt op. Ud fra de givne tal synes jeg, at prisen ser meget høj ud, siger han.

Thomas Borup Kristensen kan godt forstå, hvis der er undren over, at Dong Energy kan være steget så meget i værdi i en periode, hvor den gamle olieforretning er brast sammen.

- Når man kigger på det, at olieprisen er faldet så meget, kan det godt virke overraskende, at den skal ligge så højt prisen. Det kan jeg godt forstå, at folk undrer sig over, også i betragtning af, hvad det blev solgt til for et par år siden til udenlandske investorer.

Var 44 milliarder værd for to år siden

Et flertal i Folketinget besluttede i 2004 at børsnotere Dong Energy, men en finanskrise betød, at planerne blev skrinlagt og først genoptaget for alvor i 2013.

Siden da har staten gennemført en kapitaludvidelse, hvor investeringsgbanken Goldman Sachs i alt lagde 11 milliarder kroner for knap en fjerdedel af Dong Energy.

Forud for kapitaludvidelsen, hvor der blev tilført i alt 13 milliarder kroner fra nye og eksisterende investorer, blev Dong værdisat til 31,5 millarder kroner, og dermed endte værdien efter indsprøjtningen fra Goldman Sachs & Co. på omkring 44 milliarder kroner tidligere i 2014.

I dag, godt to år senere, er værdien ifølge flere banker steget markant.

Ifølge Berlingske Business er der bred konsensus blandt banker som Nordea, Danske Bank, UBS og ABG Sundal Collier om, at Dong Energy er mindst 90 milliarder værd - og altså helt op til 130 milliarder kroner ifølge det mest positive scenarie fra UBS.