Business

Norsk passagerafgift kan koste SAS halv milliard

En flyafgift i Norge kan blive dyrt for SAS.

En ny norsk afgift på flyrejsende, der letter fra en norsk lufthavn, kan komme til at koste SAS op mod en halv miliard danske kroner. Det skriver branchemediet Check-In.

Det norske Stortinget besluttede i fredags at indføre afgiften, der lyder på 80 kroner per passager. Afgiften træder i kraft om to uger.

- Vi har regnet på det, og det vil resultere i en ekstra udgift for virksomheden på mellem 600 og 700 millioner norske kroner om året, siger SAS' norske pressechef, Knut Morten Johansen, ifølge branchemediet til det svenske nyhedsbureau Direkt.

De 600-700 mllioner. norske kroner svarer til mellem 480 og 560 millioner danske kroner

Kan reducere ruter

Den nye passagerudgift har været udskældt, forud for at Stortinget stemte for den - og den norske luftfartsindustris brancheorganisation, NHO Luftfart, har klaget over indførelsen af afgiften til den europæiske tilsynsmyndighed ESA.

Det er ikke den eneste afgift, som belaster SAS, når luftfartsselskabet letter fra en norsk lufthavn. Den norske pressechef påpeger, at man allerede betaler 500 millioner norske kroner i en særlig norsk kuldioxidafgift, der blev indført for få år siden.

- Nu kommer en anden afgift. Ovenikøbet et gebyr, der er unikt for Norge. Det vil med stor sandsynlighed medføre en reduktion i antallet af frekvenser og formentlig også ruter i Norge, siger Knut Morten Johansen