Business

Taxaudfordreren Uber lukker tjeneste i Sverige

Den appbaserede kørselstjeneste Uberpop lukker, efter flere chauffører er blevet dømt for at have drevet en sort taxitjeneste.

Kørselstjenesten Uber lukker sin lavpristjeneste UberPOP i Sverige. Det skriver svenske Dagens Nyheter. Det sker efter, at flere af selskabets chauffører er blevet dømt for at have drevet sort taxitjeneste, når de har kørt for tjenesten. Uber hævder derimod, at der er tale om en samkørselstjeneste.

Om Uber

  • Den amerikanske kørselstjeneste Uber kom til Danmark i efteråret 2014. 
  • Der er omkring 1700 Uber-chauffører i København, hvor der til sammenligning er omkring 800 vogne på landsplan hos det største taxa-selskab i Danmark, 4x35.
  • På nuværende tidspunkt er Uber kun udbredt i Storkøbenhavn.
  • Kunden bestiller og betaler for sin tur via en app på telefonen.
  • Uber er ulvoligt i flere lande. I Danmark har myndighederne ikke taget stilling til, om Uber er ulovligt eller ej. 

Den amerikanske appbaserede service Uber har siden efteråret 2014 tilbudt tjenesten UberPOP i Sverige. Den den fungerer sådan, at mennesker uden en taxilicens eller erhvervskørekort arbejder som chauffør og tjener penge til at transportere kunderne rundt i egen bil. Priserne er dermed lavere end almindelig taxa.

Men nu har man altså valgt at lukke app'en i Sverige. Det fortæller Alok Alström fra Uber i dag til Dagens Nyheter, og han forklarer at tjenesten vil lukke fuldstændig ned om en uge - den 18. maj.

30 dømt for ulovlig taxakørsel

Baggrunden er, at svenske domstole nu gentagne gange har fastslået, at Uberpop chaurfførerne driver ulovlig taxikørsel, uden at have den tilstrækkelige licens og levere korrekt beskatning. 

Alene i foråret kunne Dagens Nyheter fortælle, at 27 domme havde fastslået, at der er tale om taxi- og ikke samkørsel. Det bringer antallet af dømte Uberchauffører op på 30. 

Fortsatte med at lede efter chauffører

Imens dommerne er faldet, har selskabet fortsat argumenteret for, at tjenesten er lovlig, og de har rekrutteret nye chauffører.

Uber håber at fortsætte

Det er håbet hos Uber, at tjenesten kan blive relanceret, hvis de gældende regler bliver ændret. De har ikke nogen planer om at lukke tjenesten i Danmark.

- Tusindvis af passagerer regner hver uge med, at tusindvis af Partner-Chauffører transporterer dem fra A til B på en tryg, pålidelig og prisvenlig ved hjælp af Uber’s platform. Vi har ingen planer om at stoppe UberPOP i Danmark. Vi mener, der er brug for ny regulering af delekørsel og en modernisering af lovgivningen for personbefordring i Danmark. Det synspunkt deles ikke kun af transportministeren, men også af Dansk Taxi Nævn, Dansk Taxi Råd, DI og Dansk Erhverv. En sådan bred opbakning til forandring bør udnyttes til at finde løsninger på personbefordring til fordel for danskerne”, siger en talsperson fra Uber.

Uber angiver over for Dagens Nyheter, at op mod 100.000 har anvendt tjenesten i de seneste tre måneder, og at 5000

I Danmark har Trafikstyrelsen anmeldt Uber til politiet for ulovlig taxakørsel.