Business

Frygter ny boligboble: Nu vil de skære i danskernes rentefradrag

Den Internationale Valutafond har kigget dansk økonomi efter i sømmene, og den magtfulde institution har en række advarsler klar.

Der skal skæres i rentefradraget og stilles skrappere krav til udbetalingen, når danskerne køber bolig for at undgå en ny boligboble.

Sådan lyder advarslen fra IMF, Den Internationale Valutafond, der har været dansk økonomi igennem med en lup.

- Vi har set huspriserne stige meget hurtigt over de sidste år, blandt andet på grund af de lave renter. Og vi synes, udviklingen skaber grobund for en vis agtpågivenhed, siger David Hofman, som er missionschef i IMF, til TV2.

Blandt andet mener den magtfulde institution, at der skal stilles krav om udbetaling til boligkøb på 10 procent. Det er en fordobling af den praksis, som gælder i dag.

Steget med 50 procent

IMF mener desuden, at rentefradraget bør skæres ned, for at forhindre at boligpriserne løber løbsk herhjemme. Valutafonden hæfter sig især ved, at de danske boliger stiger alt for meget i forhold til lønniveauet. 

- Vi mener ikke, at der er en boble på nuværende tidspunkt og heller ikke at huspriserne er markant overvurderet. Men vi ser dog, at der er en stærk opadgående trend i prisudviklingen, og der er ikke rigtig  tegn på, at udviklingen stopper,

Tidligere i dag kom der nye tal for, hvordan boligmarkedet har udviklet sig frem til udgangen af februar i år, og her pegede pilen kun en vej: opad. Fra februar 2015 og et år frem er huspriserne således steget med 5,3 procent, mens der er endnu mere fart på lejligheder, som steg med 11,6 procent.

Det betyder, at lejlighedspriserne nu er steget med 50 procent siden boligmarkedet ramte bunden i 2011.

Giv plads til nybyggeri

Den store efterspørgsel på boliger i Danmark kunne blandt andet afhjælpes ved at løsne op for de stramme regler for nybyggeri, lyder det fra David Hofman.

- Myndighederne kan sætte ind ved, at man giver tilladelse til mere husbyggeri, så det kan holde trit med efterspørgslen på boliger. Og derudover ser vi et stærkt pres på markedet for lejeboligheder, som er stramt reguleret, og det giver udslag i en endnu større efterspørgsel på ejermarkedet.

Ifølge IMF-chefen har det danske skattestop på ejerboliger heller ikke ligefrem hjulpet med at holde prisniveaet nede.

Grænse for gælden

Blandt de mest vidtgående forslag fra valutafonden er en grænse for, hvor meget gæld den enkelte husstand må have.

- Vi har foreslået at lave en grænse for, hvor høj gæld man må have i forhold til sin indkomst. Og man kunne også overveje at sætte et krav om udbetaling på 10 procent og muligvis endnu højere. Fordelen ved den model vil være, at boligejerne på den måde får en naturlig buffer i tilfælde af faldende huspriserne.

Kravene for udbetaling til boliger blev senest skærpet i Danmark i slutningen af sidste år, så man nu skal lægge 5 procent i udbetaling. Stramningen ramte især førstegangskøbere.