Nordjysk rumeventyr vil på børsen - satser på trecifret millionbeløb

Den nordjyske rumfartsleverandør vil på børsen i jagt på et trecifret millionbeløb.

Aalborg-firmaet Gomspace er vant til at kigge efter stjernerne som aktør i den globale rumfartsindustri, men nu retter selskabet blikket efter fondsbørsen i jagt på 125 millioner kroner ved en børsnotering i juni.

- Vi vil hente penge til at udvikle virksomheden. Vi mærker et meget stort behov fra vores kunder og nye kunder over hele verden, siger adm. direktør Niels Buus til TV 2.

Space giver selv sig som, men den første stavelse Gom i firmanavnet refererer til "grumpy old men". Niels Buus hører til de sure gamle herrer, men navnet er opfundet til stifterholdet ved Gomspaces fødsel, da de var en smule ældre end de andre involverede.

Risiko og gevinst hånd i hånd

Gomspace udspringer fra et studenterprojekt med nanosatellitter på Aalborg Universitet og har i dag etableret sig fra projektfasen til at beskæftige 40 mand med både udvikling og konsulentarbejde til produktion og opsendelse af satellitproduktion/opsendelse. I kundekredsen er rumklepperter som amerikanske NASA og ESA, og det håber Niels Buus, vil tiltrække investorerne.

- Vi vil gerne have aktionærer med, som kan se en interesse i at løbe en lille smule mere risiko end i de traditionelle virksomheder, men også få mulighed for meget større gevinst, lyder det fra direktøren.

Siemens-boss det tunge skyts

Desværre har han som mange andre mindre selskaber valgt at gå på børsen i Stockholm i stedet for København, da mulighederne for de små børsfisk er mere fordelagtige på den svenske side af Øresund. Gomspace har da også allerede sikret fire femtedele af sit finansieringsbehov ved vælge børsnoteringen hinsidan.

Beslutningen om at tiltrække opmærksomhed og penge i offentligheden netop nu har politisk medvind, hvor børsplanen bliver fremlagt som et indlæg på eftermiddagens minikonferencen på Christiansborg under titlen Rumfartsindustriens muligheder. Det store trækplaster er den danske superstjerne, astronaut Andreas Mogensen, men også politisk relevante spillere samt industrirepræsentanter.

Gomspace har skabt sig en god mulighed for at spille med musklerne ved at få den erfarne Siemens-topchef Jukka Pertula om bord som bestyrelsesformand.

- Dagsordensættende aktører på markedet vil være dem, der formår at tilpasse deres forretning til en industri, hvor behovet for volumen i udvikling og produktion afløser efterspørgslen på enkelstående løsninger, siger Jukka Pertola, der trækker på 20 års ledelseserfaring i industrivirksomheder.