Business

Danske Bank vil ikke afsløre om bidragssatser stiger

Danske Banks topchef afviser at kommentere, om banken har planer om at hæve bidragssatser for realkreditlån.

Bankernes bidragssatser har fyldt meget i bankkundernes bevidsthed, siden Nykredit i februar hævede gebyrerne på realkreditlån - der også kaldes for bidragssatserne - for tusindvis af kunder og siden kom ud i noget af et stormvejr.

I Danske Bank vil topchef Thomas F. Borgen ikke afsløre, om banken har planer om at følge efter konkurrenten og hæve prisen for boligejere med lån i Realkredit Danmark.

- Vi hverken kan eller vil kommentere fremtidige priser. Vi vil naturligvis fastholde en position, der er konkurrencedygtig, siger Thomas Borgen, der er administrerende direktør for Danske Bank, i et interview med Ritzau Finans.

Nordea og Jyske Bank har meddelt, at der ikke er aktuelle planer om at følge efter konkurrenten Nykredit og hæve bidragssatserne.

I Nordea tyder det dog på, at der er lidt delte meninger om sagen i topledelsen. I forbindelse med bankens regnskab udtalte Nordeas driftsdirektør, Torsten Jørgensen, ifølge nyhedsbureauet Bloomberg, at der var stigninger på vej.

Det blev dog senere afvist af Nordeas danske chef, David Hellemann.

Jyske Bank har svoret over for kunderne, at bidragssatserne - som kaldes rentetillæg i banken - ikke sættes op i 2016.

Nykredits koncernledelse har brugt udsigt til skrappere kapitalkrav som argument for at hæve prisen for kunderne i Totalkredit, som ejes af Nykredit.

Nykredit forventer at skulle skaffe mindst 15 milliarder kroner i ekstra kapital for at leve op til kommende krav på baggrund af anbefalingerne fra Basel-komiteen, hvis indhold dog først ventes at blive fremlagt i slutningen af 2016.

Herefter kan der gå flere år, før kravene bliver til lov i EU.

- På nuværende tidspunkt er der stadig usikkerhed om omfanget af ændringer og tidshorisonten for implementering af de nye regler, men vi følger udviklingen nøje, skriver Danske Bank i sit regnskab for første kvartal.

Nykredits prisforhøjelser fik tusindvis af vrede boligejere til at samle sig i protestgrupper.

Diskussionen bredte sig til Folketinget, hvor erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i marts nedsatte et ekspertudvalg, der skal undersøge gennemsigtighed og mobilitet i realkreditten.