Business

Tæt på Legos nye konge: Ville bare være en normal dreng

Thomas Kirk Kristiansen skal i fremtiden stå i spidsen for Lego-koncernen. Med generationsskiftet kommer den private arving nu i søgelyset.

Onsdag meddelte familien Kirk Kristiansen, at et glidende generationsskifte i Lego-virksomheden er en realitet. 68-årige Kjeld Kirk Kristiansen, der siden 1977 har været en del af Lego’s ledelse, har byttet roller i bestyrelsen med sin søn, 37-årige Thomas Kirk Kristiansen.

Familien bag de verdenskendte klodser prioriterer privatlivet højt, og den tradition fører Thomas Kirk Kristiansen videre. Men i sin research har forfatteren til flere bøger om Lego-familien, Søren Jakobsen, formået at komme bagom den ellers private milliardær-familie.

- Thomas Kirk Kristiansen har ligesom sin familie altid værnet om sit privatliv. Det skyldes hans opvækst og skoletid. Han blev hurtigt kendt som ’byens rigeste dreng’, og til et af Lego’s personaleblade har han fortalt, at det blev et stort problem for ham. Han ville bare gerne være en helt normal dreng, siger Søren Jakobsen til TV 2 Business.

Hesteavler og racerkører

Udover sin nye bestyrelsespost i Lego-koncernen bruger Thomas Kirk Kristiansen tiden på sin store passion for hesteavl. Arvingen har sammen med sin hustru investeret en millionsum i forskellige stutterier. Derudover har den nye frontfigur for Lego en passion for hurtige biler.

- Tidligere i sit liv gik han op i racersport og kørte også selv racerbil, hvilket ikke er helt anbefalelsesværdigt for en milliardærsøn. Interessen for de hurtige biler deler han med flere af sine fætre. Dog tror jeg, at det er ganske lidt, som vi vil komme til at se ham på racerbanerne i fremtiden. Nu skal han nemlig til at passe på sig selv som ny overtager af Lego-virksomheden, siger Søren Jakobsen. 

Høj bølgegang i hjemmet

Thomas Kirk Kristiansen er uddannet markedsøkonom. Det var et bevidst uddannelsesvalg, som lagde en distance til Lego-koncernen, vurderer Søren Jakobsen. 

- Hvad der påvirkede ham i barndommen, modnede i ungdommen, og i sit tidlige voksenliv valgte han, at han ikke ville være direktør for Lego. Som markedsøkonom fik han et økonomisk indsigt i salg, men uddannelsen er slet ikke avanceret nok til at kunne give ham en direktørpost. Han havde set fra sin fars liv, hvor meget det kræver. Når forretningerne skulle diskuteres i hjemmet, gik bølgerne ofte højt, og det ville Thomas Kirk Kristiansen undgå, siger Søren Jakobsen.

Træder til under krise

I 2003 var Lego i krise. Et rekordunderskud på 1,9 mia. kroner tvang ledelsen til at tænke nyt. Jørgen Vig Knudstorp blev ansat som administrerende direktør, og Thomas Kirk Kristiansen fik en plads i bestyrelsen. Spareplaner fik vendt koncernens underskud til overskud.

- Thomas Kirk Kristiansen får i 2003 en observatørpost i bestyrelsen, hvor han bare lytter med under møderne. I 2007 bliver han et almindeligt bestyrelsesmedlem og får stemmeret. Arvefølgen i Lego-familien bliver helt klar, og siden da har det ligget i kortene, at Thomas Krik Kristiansen skulle overtage sin fars position, siger Søren Jakobsen.

Vigtigt generationsskifte

Søren Jakobsen mener, at generationsskiftet i LEGO-koncernen betyder ro i hele virksomheden.

- Nu ved alle medarbejderne, at LEGO’s arvinger ikke vil sælge virksomheden. Thomas Kirk Kristiansen har taget styringen, siger han.

Også udadtil har generationsskiftet en stor betydning. Det siger direktør og branding-ekspert Nikolaj Stagis

- Brandet som den store, men alligevel familiebårne virksomhed bliver revitaliseret med generationsskiftet. Det kan så at sige være frisk pust. På den måde bliver det understreget, at det ikke bare er et brand, som har produkter på hylderne, men et brand som revitaliserer sig selv.

Kan sætte stort eller lille aftryk

Med sin nye position er Thomas Kirk Kristiansen rykket helt ind i det maskinrum, hvor de allervigtigste beslutninger for legetøjsgiganten bliver besluttet. Hvor stor indflydelse han vil have på den daglige forretning, og i hvor høj grad han vil være med til at påvirke tegne LEGO’s ansigt udadtil, er i høj grad op til ham selv at afgøre, siger Nikolaj Stagis:

- Thomas Kirk Kristiansen bestemmer så at sige selv, hvor meget indflydelse, han får. Kirk-familien er en meget aktiv ejer. De deltager i de store beslutninger, og de er aktive på mange niveauer. Men konstruktionen med Kirk-familien som ejer og så den professionelle daglige ledelse med Jørgen Vig Knudstorp i spidsen er sådan, at Thomas Kirk Kristiansen ikke nødvendigvis behøver at være meget aktiv. Det er op til ham selv, hvor stort et aftryk, han vil sætte.

Ifølge forfatter Søren Jakobsen venter dog nogle bundne opgaver og store beslutninger, som skal løses, og som vil have stor indflydelse på LEGO’s fremtid. Det er opgaver – og dermed også en fremtid – som nu hvilker på det nye LEGO-overhoveds skuldre:

- Ligesom Kjeld Kirk Kristiansen skal Thomas Kirk Kristiansen ikke blande sig i den daglige drift. Han skal derimod kigge fremad: Hvem skal afløse Jørgen Vig Knudstorp, når tiden er inde til det? Og hvem skal overtage Niels Jacobsens post som bestyrelsesformand, når han bliver for gammel? De ting bliver hans største udfordringer.