Business

Top fem: Disse danske banker klarer sig bedst - og dårligst

En jysk storbank har taget førertrøjen på, når det handler om at skabe resultater.

Det er ikke størrelsen - det er gørelsen. 

Selvom man ikke er den største bank i Danmark, kan man alligevel godt ligge i front, når det handler om at skabe resultater.

Det skriver Økonomisk Ugebrev, der har undersøgt de 40 største danske pengeinstitutters ledelsespræstationer i 2015.

Jysk storbank har taget trøjen på

Efter overtagelsen af BRFkredit i 2014 fremstår Jyske Bank som det mest dynamiske pengeinstitut blandt Danmarks største pengeinstitutter i 2015.

Rangeringen bygger på en måling af, hvor godt hver bank har præsteret på ni afgørende parametre i 2015 i forhold til 2014, og med den i hånden kan bankens topchef, Anders Dam, prale af, at hans ledelse har skabt den største effekt blandt de store og mellemstore banker, skriver ugebrevet.

Danske Bank, Jutlander Bank, Spar Nord og Skjern Bank følger lige efter den jyske storbank, viser analysen.

Spørger man TV 2s finanskommentator, Ole Krohn, så giver det god mening, at Jyske Bank har taget førstepladsen i analysen. 

- Det er en undersøgelse, der viser hvor dynamikken er henne. Den tager ikke udgangspunkt i, hvilken bank der er den bedste, men hvilken bank der har flyttet sig mest fra 2014 til 2015, og der synes jeg, at denne sejr til Anders Dam er velfortjent, for der skete virkelig noget i banken, der fik Jyske Bank frem i kampen om boligejerne, siger han.

Danske Bank indtager 2. pladsen

Ifølge Ole Krohn er det især Jyske Banks overtagelse af BRFkredit, der har givet banken dens topplacering.

Det har især givet point på to målepunkter i analysen: Nettorenteindtægter samt nettorente- og gebyrindtægter i forhold til personaleomkostninger er steget betydeligt.

Ser man på omkostningsfronten er det dog en anden bank, der har taget førertrøjen på.

- Nok så interessant opnår landets største bank, Danske Bank, med topchef Thomas F. Borgen, en andenplads i denne benchmarking af ledelsesperformance i 2015, uden at banken har taget et tilsvarende stort strategisk initiativ, skriver ugebrevet og vurderer videre, at Danske Bank i 2015 er blevet yderligere effektiviseret og erklærer, at den har nået alle sine strategiske finansielle målsætninger i et godt 2015.

Danske Bank banker omkostningerne ned

Det fremhæves, at banken kan notere en nedgang i personaleomkostningerne til 49,4 procent af netto rente- og gebyrindtægterne mod 51,5 procent året før.

Dermed er banken et af kun seks pengeinstitutter, der har en omkostningsprocent, som udregnet på denne måde, er på under 50 procent, lyder det.

- Den gode placering i den samlede ranking skyldes dog nok så meget, at banken har kunnet nedbringe sine nedskrivninger meget betydeligt, skriver ugebrevet og påpeger, at Danske Bank er et af de få danske pengeinstitutter i 2015, der desuden markant har kunnet øge sin forrentning af egenkapitalen med 11,6 procent fra 8,6 procent i 2014 og dermed er over sin strategiske målsætning på 9,5 procent, lyder konklusionen.

Analysens taber er Nordea

Mens Jyske Bank og Danske Bank bliver 'belønnet' for initiativer, der har skabt en positiv bevægelse, ligger bankkæmpen Nordea i bunden i analysen. 

Det betyder dog ikke, at Nordea er en svag bank, lyder det fra Ole Krohn.

- Det er måske et udtryk for svagheden i analysen. Den beskæftiger sig kun med bevægelse i banksektoren, og Nordeas udgangspunkt er meget stærkt. Det har været en af de mest indtjenende banker i norden, og Nordea har haft en meget høje placering, når det gælder soliditet, siger han. 

Dog har Nordea været udfordret.

Banken havde et godt 1. hvalvår, hvor den tjente tykt på boligejernes konverteringer, da renten var lav, men i 2. halvår af 2015 kom Nordea under pres - netop på grund af de lave renter, der har gjort vanskeligt at tjene penge, lyder det fra TV 2s finanskommentator.

Seks råd: Sådan banker du renten ned i banken

 1. Gør dit hjemmearbejde

  Det første, man bør gøre, er, at man skal have sit hjemmearbejde på plads. Man bør med andre ord få styr på, hvad man betaler i renter, og hvor meget man betaler af på sin gæld.

  Hvis man ved, hvad man er værd som kunde, så vil banken alt andet lige være mere ivrig efter at låne penge ud. Bankerne foretrækker personer, der har styr på hver en detalje i deres økonomi og kender gældens størrelse.

  For selvom bankerne lever af at låne penge ud, lever de også af at dem hjem igen.

 2. Undersøg markedet

  Man bør altid undersøge markedet for alternativer og andre rentesatser.

  Bankerne skilter selv med de rente-intervaller, de opererer med, og man kan også bruge tjeneste som Mybanker.dk's tjeneste- 'Skift-bank', hvor man hurtigt kan danne sig et overblik.

  Vær dog opmærksom på, at de forskellige bankportaler ikke har alle bankerne tilknyttede.

 3. Kom ikke med hatten i hånden

  Har man en stor gæld, skal det ikke afholde én fra at lede efter bedre vilkår i andre banker. Har man en tårnhøj forbrugsgæld, er man ikke automatisk en dårlig kunde i bankens øjne. Det er kun, hvis man ikke afdrager på gælden, banken rynker på næsen.

  Har man styr på sin økonomi og gældspleje, har man dog al god grund til at have selvtillid. Evnen til at tage ansvar for sin egen økonomi har en afgørende betydning for, hvilken aftale man kan få i hus i banken. Har man styr på sagerne, skal man ikke komme med hatten i hånden, når man mødes med sin bankrådgiver.

  Hav en dagsorden parat:

  Spørg ikke, hvor meget du kan låne, men fortæl banken, hvilket beløb du bør kunne låne og hvorfor. Har du undersøgt markedet, kan du også oplyse, hvilken rente der er passende.

 4. Saml din gæld ét sted

  Det vil oftest være en fordel at samle sine bankforretninger ét sted.

  Det vil ofte udløse en bedre rente, da banken tjener penge mere end ét sted, hvis den eksempelvis både får lov til at forvalte boliglån, billån og forbrugslån. Det er typisk de tre lånetyper, der er de største.

  Glem realkreditlånet - her kan man ikke forhandle om renten. Men fokuser gerne på de dyreste lån, når du skal presse prisen.

  Kan man barbere to procent af et boliglån på 500.000 kroner, sparer man årligt 10.000 kroner, lyder regnestykket.

 5. Undersøg omkostningerne

  Man skal dog i sin iver efter at score de laveste renter ikke være blind for, at man kan komme til at betale mere et andet sted, hvis man flytter alle sine bankforretninger til ét sted.

  Man skal også holde øje omkostninger såsom renter og gebyrer, og om der er omkostninger til forvaltning af for eksempel pensionen.

  Det skal man altid gøre - også selvom man er mangeårig kunde i banken og synes, man kender sin rådgiver rigtig godt. For i sidste ende er en bank en forretning.

 6. Vær kritisk

  Når man frem til den beslutning, at man skal skifte bank, skal man dog lige undersøge, hvordan det generelt går i forretningen.

  Er det en bank, der er presset, kan det påvirke lånelysten i banken, og skal man bruge lidt ekstra penge til en udbygning, kan bankens problemer komme i vejen for projektet.

   

Guiden er skrevet på baggrund af et interview med Rune Wagenitz Sørensen, der er uvildig investeringsrådgiver i Miranova.