Business

Ny undersøgelse: Polske håndværkere tjener 83 kroner i timen

Arkivfoto Steffen Ortmann / Scanpix

Ny undersøgelse viser, at polske arbejdere på private byggepladser tjener 83 kroner i timen. Det tyder på sort arbejde, lyder det fra branchen.

Polske håndværkere, der er udstationeret i Danmark og arbejder i byggebranchen, får en betydelig lavere løn og har dårligere arbejdsvilkår end deres danske kolleger.

Det viser en ny undersøgelse fra Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) ved Københavns Universitet. 

Polske håndværkere, der arbejder på større byggepladser, har en gennemsnitsløn på 119 kroner i timen, mens polske håndværkere på byggeprojekter i private hustande i gennemsnit får 83 kroner i timen. Til sammenligning tjener danske bygningsarbejder i gennemsnit 170 kroner i timen. 

- Det har overrasket mig, hvor opdelt arbejdsmarkedet er for denne gruppe. Jeg mener, at undersøgelsen er med til at vise, hvor stor betydning en overenskomst har. Vi ser i hvert fald, at lønnen er væsentligt lavere når byggeprojekterne er i de private hustande, hvor der ikke er nogen overenskomst, siger arbejdsmarkedsforsker Jens Arnholtz fra FAOS, der er medforfatter til undersøgelsen.

- Der har været mange enkeltsager oppe i medier om udenlandsk arbejdskraft, og debatten om udenlandsk arbejdskraft er meget farvet af den holdning, som afsenderen har. Vores undersøgelse leverer en mere systematisk dokumentation af arbejdsvilkårene for udenlandsk arbejdskraft, fortsætter han.

Udover lønnen viser undersøgelsen, at en stor del af de polske håndværkere selv skulle betale for deres rejse til og fra Danmark, og halvdelen af de adspurgte polske håndværkere skulle selv dække de boligudgifter, som de havde i forbindelse med deres ophold i Danmark.

- Ekstraudgifter påvirker også polakkernes vurdering af deres løn. Når vi spurgte ind til deres umiddelbare vurdering af den løn, de får, syntes omkring halvdelen, at lønnen var høj eller meget høj. Men når vi bad dem tage rejseomkostninger og prisniveauet i Danmark i betragtning, syntes et flertal, at lønnen var lav eller meget lav, forklarer Jens Arnholtz.

Problemet ligger hos hr. og fru Danmark

Hos Dansk Byggeri, der har været med til at finansiere undersøgelsen, mener administrerende direktør Lars Storr-Hansen, at undersøgelsen belyser, at det største problem er byggeprojekter i private hustande, hvor gennemsnitslønnen er 83 kroner i timen for polske håndværkere.

- Der er fortsat et stort behov for myndighedskontrol på villavejene, når hr. og fru Danmark gør brug af udenlandsk arbejdskraft. Det er tilladt at arbejde uden overenskomst, men formentlig bør meget af det arbejde, der foregår hos private kunder på villavejene, tituleres som sort arbejde. Og derfor må myndighederne fastholde en skarp kurs mod ulovlighederne for at sikre fair konkurrence, siger Lars Storr-Hansen.

- Det forplumrer diskussionen en del, når rapporten behandler det sorte marked på linje med det professionelle. Det er pærer og bananer, som her blandes, og det giver desværre et skævt billede af bygge- og anlægsbranchen, som vi godt ville være foruden. Sagen er jo, at vi ret effektivt arbejder for, at sikre fair konkurrenceforhold på et marked, hvor udenlandske virksomheder og arbejdskraft er kommet for at blive. Globaliseringen er flyttet ind, siger han.

3F håber på øjenåbner

Hos fagforbundet 3F, der ligesom Dansk Byggeri har været med til at finansiere rapporten, har man en anden opfattelse.

- Vi ser meget alvorligt på rapporten, som jo dokumenterer massiv social dumping. Selv om vi desværre ikke er overraskede over resultaterne, så håber vi, at det kan være en øjenåbner for dem, der tror, at social dumping ikke findes, siger Palle Bisgaard, næstformand i 3F’s byggegruppe.

Han henviser til, at Venstre-regeringen har skåret ned på indsatsen til at bekæmpe social dumping.

- De har skåret ned i arbejdstilsynet, og de har sørget for færre redskaber til myndighederne, siger Palle Bisgaard.