Business

Bagmandspolitiet i skarpt angreb på vekselbureauer: Nye sager om hvidvask på vej

SØIK – populært kaldet Bagmandspolitiet - går nu i flæsket på vekselbureauer og angriber en del af dem for at lukke øjnene for hvidvask.

Bagmandspolitiet angriber nu en række vekselbureauer. 

Angrebet kommer i en ny rapport om hvidvask, der offentliggøres senere på ugen.

Rapporten viser, at antallet af indberetninger om hvidvask – penge tjent på kriminel vis, der vaskes rene – er steget fra 2.000 i 2009 til knap 16.000 i 2015.

Det er især pengeinstitutterne, der oftere slår alarm, men også spiludbydere er blevet mere aktive med til at henvende sig til politiet, når de modtager mistænkelige beløb.

Vekselbureauer halter efter

Derimod halter vekselbureauerne voldsomt efter, når det handler om indberetninger. 

I modsætning til de andre områder lå antallet af indberetninger konstant på 535 i 2015.

- Det er ikke tilfredsstillende, at vekselbureauerne ikke medvirker mere aktivt til at undgå hvidvask. Vi har haft sager mod vekselbureauer, der har ført til domfældelse med lange fængelsstraffe og bøder til følge, alligevel står vekselbureauerne kun for tre procent af samtlige indberetninger, siger SØIKs chef Morten Niels Jacobsen til TV2 Business.

I dens største sag fra januar i år blev far og søn, som ejer og direktør af et vekselbureau, idømt hver 6 års fængsel og en bøde på 92 millioner kroner samt en frakendelse af retten til at veksle valuta.

Flere sager på vej

I andre sager er vekselbureauer idømt store bøder for ikke at kræve legitimation af kunder og for at udlade at undersøge og indberette transaktioner.

Morten Niels Jacobsen siger, at flere sager er på vej og at det understreger, at en del vekselbureauer bruges til at veksle kriminelle penge.

- I flere sager har kontorer begået hæleri. Dermed har de brudt den tillid, som hvidvasksystemet bygger på. Dommene viser, at sagerne at sagerne betragtes som meget alvorlige, og at samfundet ikke tolerer de tillidsbrud, siger Morten Niels Jacobsen.